Ljekovito bilje

Ako slijedimo prirodu kao vodju, nikad nećemo zalutati.
Ciceron

Od primorskog do alpskog pojasa na dinarskom luku u šumama, planinama, livadama, pašnjacima, uz šikare, po našim otocima i grebenima raste veliki broj biljaka koje imaju ljekovito svojsto. Ljekovite biljke su one koje se iskorišćavaju u medicini u ljekovite svrhe na osnovu njihovog hemijskog sastava, ili koje narod na osnovu svog starog predanja i praktičnog iskustva upotrebljava za liječenje. U ljekovito bilje, prema definiciji Svjetske zdrastvene organizacije se ubrajaju one biljke čiji jedan dio ili više djelova sadrži biološki aktivnu supstancu koja se može koristiti u terapijske svrhe. Najstariji narodi poput Babilonaca, Egipćana, Indijaca i Grka, na svojim putovanjima područjem Sredozemnog mora širili su saznanja o hranjivosti, ljekovitosti i mogućim primjenama biljaka. Na ovaj su način nastale zbirke recepata i uputa za liječenje različitih oboljenja. Međutim, s napretkom nauke i medicine, liječenje ljekovitim biljem postalo je sve rjeđe. Najveći broj ljekovitih vrsta sakuplja se iz prirode, prekomjerno i nestručno branje dovelo je do ugrožavanja čak 15.000 vrsta na globalnom nivou. U Evropi broj ugroženih vrsta je 150, među kojima se nalaze lincura (Gentiana lutea), brđanka (Arnica montana), gorka djetelina (Menyanthes trifoliata), gorocvijet (Adonis vernalis), međeđe uvo/uva (Arctostaphylos uva-ursi), rosulja (Drosera rotundifolia), prečica (Lycopodium annotinum, L. clavatum), slatki korijen (Glycyrrhiza glabra), kao i vrste iz porodice orhideja i islandski lišaj (Cetraria islandica). Neke od zanimljivih ljekovitih biljaka koje možemo naći na području dinarskog luka su:

Kantarion – Hypericum perforatum


Kantarion (Hypericum perforatum) je široko rasptostranjena zeljasta biljka. Raste na osunčanim livadama širom Evrope. Upotrebljavaju se zeljasti djelovi i cvjetovi. Crvene mrlje i brazde na listovima, čašičnim i kruničnim listićima sadrže smolu, koja je tamno obojena antocijaninom i ksantofilom. Smola aromatično miriše i ima gorak ukus. U vodi je nerastvorljiva, dok je lako rastvorljiva u alkoholu i masnim kiselinama. Osim ove smole sadrži još i etarsko ulje, gorku ekstraktivnu materiju, tannin, gumu i dr. Upotrebljava se kod bolesti jetre, bubrega, gihta, krvarenja, kod bolova u stomaku i glavi. Za spoljnu upotrebu uzima se ekstrakt iz cvjetova.

Hajdučka trava – Achillea millefolium


Hajdučka trava (Achillea millefolium) je dobila ime po tome što su hajduci sa njom previjali rane. Ako bi smo posmatrali njen latinski naziv, zaključujemo da ime se vezuje za Ahila, grčkog junaka, za koga se smatra da je njome previjao rane. Postoji i grčki mit da je Ahil, kako bi bio otporan na ubode strijela, tinkturom hajdučke trave obojio sve djelove tijela osim pete. Drugi dio latinskog naziva millefolium odnosi se na njene mnogobrojne cvjetove, otuda i narodni naziv stolisnik. Ovu vrstu možemo naći na livadama, rubovima šuma, proplancima, pašnjacima od brdske do planinske zone. Dio biljke koji se sakuplja je nadzemni dio biljke u cvijetu. Upotrebljava se za rane i za zaustavljanje krvarenja. Koristi se u vidu čaja kao sredstvo za čišćenje krvi, za liječenje bolesti jetre i za apetit.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...