IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
86 km2
II
2000.
OSNOVAN
BUTRINTI
NACIONALNI PARK

Info

Arheološko nalazište Butrint nalazi se u Nacionalnom parku Butrint. Važnost Butrinta za albansko kulturno nasleđe prvi put je priznata 1948. godine kada je postala „lokacija od istorijskog značaja“.
Butrint, drevni Buthrotum, luka od helenističkih do otomanskih vremena, od 1992. godine je UNESCO-v lokalitet svetske baštine u jugozapadnoj Albaniji, status koji identifikuje kulturna i prirodna mesta od izuzetne univerzalne vrednosti. Smješten na Krfskom tjesnacu i okružen slikovitim zalivom, jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u regiji Jadranskog mora.
Nakon dvanaestogodišnjih arheoloških iskopavanja i velikih ulaganja u upravljanje lokalitetima, lokacija i njen muzej čine ga izuzetno atraktivnim mjestom za posjetiti. Kratka vožnja trajektom ili hidrogliserom sa Krfa će vas dovesti do albanske luke Saranda, odakle možete doći do Butrinta, 20 km na jug, bilo autobusom ili taksijem.
Nacionalni park je osnovan 2000. godine, dajući Butrintu punu zaštitu u okviru albanskog zakona. Prvobitnih 2.600 hektara granica parka je 2005. godine prošireno na 8.591,2 hektara.

Kontakt podaci

Adresa
Parku Kombetar Butrin
Sarande 9706
Albanija

Telefoni
+355 852 4600

Web: www.butrint.org
Mail: butrint@albaniaonline.net

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...