IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
222 km2
II
2007.
OSNOVAN
DIVJAKE KARAVASTA
NACIONALNI PARK

Info

Zaliv Karavasta (Albanski: Laguna e Karavastasë) je najveći zaliv u Albaniji i jedan od najvećih u Sredozemnom moru.
Zaliv se nalazi na zapadu Albanije, a najveći grad u blizini lagune je Lushnje. Zaliv je odvojen iz Jadranskog mora dugom pješčanom pregradom. Zaliv Karavasta ima mnogo borove šume i malih pješčanih ostrva. Zaliv je poznat po rijetkom dalmatinskom pelikanu koji se tu gnijezdi: u stvari, 5% svjetske populacije ove vrste pelikana nalazi se u ovom zalivu.
Zaliv Karavasta se nalazi u listi Ramsarskih močvara od međunarodnog značaja i dio je Nacionalnog parka Divjake-Karavasta.
Nacionalni park Divjaka-Karavasta je najveći neobalni kompleks u Albaniji sa površinom od 22.230,2 hektara, napravljen od četiri zaliva sa ukupno oko 5.000 hektara, pjeskovitih dina i delte rijeke. Nalazi se u centralnom dijelu Zapadnog regiona, između rijeke Shkumbini na sjeveru i rijeke Seman na jugu, 40 km zapadno od Lushnje, uz jadransku obalu. Nacionalni park Divjake-Karavasta uvršten je na listu Ramsar od 1994. godine.
U blizini zaliva Karavasta nalazi se mediteranska borova šuma, koja sadrži jednu od najzanimljivijih fauna zemlje. Područje Divjake-Karavasta pruža posebne uslove za stanište brojnih biljnih zajednica i životinjskih vrsta, među kojima su mnogi od njih u opasnosti od izumiranja u svijetu kao što je Pelikan (Pelicanus crispus Bruch).
Zalivi obezbjeđuju uslove života i mjesta za razmnožavanje više od 5% svetske populacije ove ptice. Ostrva u zalivu su jedna od najvažnijih karakteristika područja za očuvanje ptica. Iako su se u prošlosti dalmatinski pelikani gnijezdili u drugim djelovima zaliva, oni se sada gnijezde samo na ovim ostrvima, zbog uznemiravanja koja su trpjeli na drugim mjestima. Pored toga, mnoga druga važna gnjezdarica u zalivu gnijezde se na ostvru jer su sigurne od grabežljivaca i uznemiravanja od strane ljudi. Tu spadaju zijavac (Glareola pratincola) i mala čigra (Sterna albifrons).

Kontakt podaci

Adresa
Lagja nr.2. Divjake
Lushnje 9022
Albanija

Telefoni
+355 68 282 40 43

Mail: alb_forest@hotmail.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...