IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
124 km2
II
2010.
OSNOVAN
KARABURUN SAZAN
NACIONALNI PARK

Info

Nacionalni morski park Karaburun-Sazan (Albanski: Parku Kombëtar Detar “Karaburun-Sazan”) proglašen je 2010. godine za jedini morski nacionalni park Albanije. Park pokriva područje mora koje se proteže 1,9 km duž obala poluostrva Karaburun i ostrva Sazan u blizini zaliva Vlora. Morski park je dugačak 16 kilometara, širine od 3 do 4,5 kilometara, i pokriva ukupno 12.428 hektara površine. Samo poluostrvo Karaburun je upravljani rezervat prirode, dok je ostrvo Sazan vojna zona u Albaniji.
U morskom parku nalaze se ruševine potonulih grčkih, rimskih i brodova iz Drugog svjetskog rata, bogata podvodna fauna, strme litice i ogromne pećine, drevni natpisi pomoraca na obali, skrovite plaže i prekrasan pogled na obalu.
Ovaj morski park se smatra bogatim podvodnim pejzažima, staništima i vrstama morske faune i flore za smještaj, ishranu i uzgoj brojnih vrsta od nacionalnog, regionalnog i globalnog značaja. Posebne odlike biodiverziteta su podvodne livade Posidonije. Takođe, pogodan je za rast mnogih biljnih i životinjskih podvodnih organizama, počevši od morskih algi, sunđera, mekušaca, rakova, crvenih korala, gmizavaca, sisara. Korist od stvaranja morskog nacionalnog parka sastoji se, pored zaštite morske prirodne sredine, biodiverziteta, podvodnog pejzaža, pećina, kanjona i sl. i od promocije podvodnog turizma, uključujući kulturne i istorijske vrijednosti ispod površine mora. Vrijednosti morskih nacionalnih parkova su jedinstvene i interaktivne sa vrijednostima biodiverziteta i prirodnog priobalnog poluostrva Karaburun i ostrva Sazana, koje se međusobno nadopunjuju i karakteristične su za krajolik ovog područja.

Kontakt podaci

Adresa
Lagja Pavaresia, Pall. 1070
Rr. S. Zotaj.
Vlore 9401
Albanija

Mail: edibreshani@hotmail.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...