IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
217 km2
II
1980.
OSNOVAN
KORNATI
NACIONALNI PARK

Lokacija

Kornatska ostrva, kao zasebna ostrvska skupina u središnjem dijelu hrvatskog dijela Jadranskog mora, prostire se na površini od oko 320 km2 i uključuje oko 150 ostrva, ostrvaca i hrida. Ovaj najrazvedeniji ostvrski sklop u Jadranskom moru obuhvata čak 12% svih ostrva hrvatskog Jadrana, na tek 1% ukupne površine hrvatskog teritorijalnog mora. U neposrednom susjedstvu, na sjeverozapadu od Kornatskih ostrva, nalazi se Dugo ostrvo sa svojim dubokim zalivom Telašćicom, koji zajedno čine jedinstvenu prirodnu i kulturnu cjelinu.

Istorijat

1965. nastaje prvi pisani prijedlog za proglašenje Nacionalnog parka Kornati.
Dvije godine kasnije Kornatska ostrva postaju rezervat prirodnih predjela.
Zbog izuzetnih ljepota krajolika, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatsva morskog ekosistema, godine 1980. veći dio Kornatskog akvatorijuma proglašen je Nacionalnim parkom.

Priroda

U biogeografskom pogledu kornatska ostrva pripadaju jednom zasebnom jadranskom vegetacijskom sektoru mediteranske regije za koju je značajno međusobno udruživanje biljaka istočno mediteranskog i zapadno mediteranskog flornog elementa. Kornati su nekada bili pokriveni šumom crnike, koje su kroz vjekove ljudi svojim djelovanjem pretvorili u kamenjarske pašnjake.
Područje Nacionalnog parka Kornati može se okarakterisati kao područje bogato izuzetno važnim zajednicama podmorja koje su, zbog dugogodišnje zaštite, na visokom stepenu očuvanosti. U podmorju Nacionalnog parka prisutan je velik broj Natura 2000 vrsta i staništa koja ovom području osiguravaju mjesto u Evropskoj mreži zaštićenih područja – mreži Natura 2000.
Do danas je na području NP Kornati zabilježeno 353 vrste algi i 3 vrste morskih cvjetnica te oko 850 vrsta životinja među kojima 61 vrsta korala, 177 vrsta mekušaca, 61 vrsta desetonožnih rakova, 64 vrste bodljikaša i 185 vrsta riba.
Često se, ploveći po akvatoriju, sretne dobri delfin, najčešća ali i jedina trajno nastanjena vrsta delfina u Jadranu. Nerijetko se mogu vidjeti i trome, ali simpatične morske kornjače, jedne od najugroženijih životinja na svijetu. Jedini stalni stanovnik Jadrana, glavata želva čija odrasla jedinka dostiže dužinu oklopa i do 110 cm te tjelesnu težinu i do 115 kg, u Jadran dolazi radi ishrane i zimovanja, te u kornatskoj morskoj oazi nalazi hranu i potreban mir.

Znamenitosti

Nacionalni park Kornati zahvata površinu od 217 km2 i uključuje ukupno 89 ostrva i grebena. Ostrva zauzimaju manje od 1/4 ukupne površine parka (nešto manje od 50 km2), te u njemu dominira morski prostor. Prosječna površina ostrva u NP Kornati iznosi oko 0,5 km2. Ako se izuzme ostrvo Kornat, kao najveće ostrvo u arhipelagu površine 32,5 km2, prosječna površina ostrva u parku iznosi manje od 0,2 km2. Ukupna dužina obalne crte svih ostrva iznosi 238 km. Najviša kota je vrh Metlina na ostrvu Kornatu (237 m), a najdublja tačka u moru uz ostrva nalazi se kod ostrva Purare (125 m).
Nevjerojatan spoj prirode i čovjeka, koji u Kornatima dokazano živi hiljadama godina, a koji se između ostalog ogleda i u uvijek skromnim, ali upečatljivim građevinama, dodatni su i svakako vrijedni ukras prostora NP “Kornati”. Od svega što je stvorila kornatska ruka najatraktivniji svakako je zid, tačnije – suvozid. Kilometrima dugi zidovi koji presijecaju kornatska ostrva jedna su od najvećih turističkih atrakcija. Primarni razlog gradnje bio je razgraničenje posjeda i razdvajanje pašnjaka. Drugi razlog je, da, pokušavajući oteti svaki pedalj tla kamenu i šikari, za sadnju vinove loza a kasnije i masline, uklanjan je svaki kamen koji se mogao pomaknuti, a od njega je odmah zidan zid koji je služio da nasade štiti od stoke, kao i od vjetra i soli koju vjetar donosi s mora.

Turizam

Kornati pružaju izuzetne uslove za krstarenje, ronjenje, snorkelling. Postoji devet ronilačkih zona, gdje je ronjenje dozvoljeno samo u organizovanim i odobrenim grupama. Zato u kupanju u predivnom moru, posjetioci mogu uživati bez ograničenja. Podmorje Nacionalnog parka pruža mogućnost istraživanja bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Kopneni dio parka, iako često izgleda kao “polupustinja”, isto tako vrvi od života. Pješacima po kornatskim ostrvima na raspolaganju su brojni vidikovci, do kojih nije teško doći.

Povezanost

Do Kornata se može doći isključivo plovilom. Nacionalni park se nalazi na udaljenosti oko sedam morskih milja (oko 13 km) od Murtera, odnosno oko petnaest morskih milja (28km) od Šibenika i od Zadra. U područje parka može se doći vlastitim ili iznajmljenim plovilom, ili u organizaciji jednog od mnogobrojnih brodara ili turističkih agencija na Jadranu koji organiziraju izlete u područje parka.

Kontakt podaci

Adresa
Nacionalni park “Kornati”
Butina 2
HR – 22243 MURTER

Telefoni
+385 22 435 740
+385 22 435 058

Web: www.np-kornati.hr
Mail: kornati@np-kornati.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...