IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
175 km2
II
1967.
OSNOVAN
KOZARA
NACIONALNI PARK

Lokacija

Nacionalni park Kozara je smješten u centralnom dijelu istoimene planine. Planina Kozara se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. To je niska, ostrvska planina smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, te omeđena rijekama Savom, Unom, Vrbasom i Sanom.

Istorijat

1957. godine šume planine Kozare proglašene su za šume istorijskog značaja, kako bi se sačuvale tekovine II svjetskog rata. Deset godina kasnije, na površini od 3375 ha, proglašen je Nacionalni park Kozara, a u cilju zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, i drugih znamenitosti ovog područja, kao i radi unapređenja turizma i stvaranja povoljnih uslova za odmor i rekreaciju. 2012. godine teritorija parka je proširena i sada zauzima 3907,54 ha. Razlozi za proširenje su očuvani šumski kompleksi i raznovrsnost biljnog svijeta.

Priroda

Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1000 m.n.v., Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira ovim dijelom BiH. U narodu je poznata kao „Krajiška ljepotica“ zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune.
Za Kozaru je karakteristična velika dinamika reljefa u kojem se izmjenjuju usječene doline i uvale, visoravni, padine, kose, grebeni, vrtače, i izdvojeni vrhovi. Potoci su se duboko usjekli i stvorili strme i duboke doline. Neke dionice vodotoka su vrlo živopisne, sužene u vidu kanjona i klisura, te ostavljaju upečatljiv estetski utisak na prolaznika.
Nacionalni park Kozara se odlikuje bogatstvom i raznolikošću biljnog svijeta. U parku je registrovano preko 900 biljnih vrsta među kojima se nalazi i značajan broj rijetkih, ugroženih i ljekovitih vrsta. Gusti šumski kompleksi pokrivaju 88% površine nacionalnog parka. Najzastupljenije šume su visoke šume bukve i jele koje su dom brojnim vrstama poput srne, divlje svinje, divlje mačke, orla, jastreba, sove i dr.

Znamenitosti

Karakteristika parka su njegovi gusti i prostrani šumski kompleksi koji ovom prostoru daju posebnu vrijednost. U središnjem dijelu nacionalnog parka se nalazi Specijalni rezervat šumske vegetacije Zofik. Na ovom prostoru je obilje raznih šumskih sastojina, brojni izvori i kanjon istoimenog potoka. Poseban utisak na posjetioce ostavlja lokalitet Gumline: stijena-vidikovac sa koje se pruža izuzetan pogled na šumom prekrivene padine i kose, pećina i kanjon rječice Starenice, dužine oko 80 m i visine oko 70 m, predstavljaju jedan od najljepših predjela nacionalnog parka. Ono po čemu je Kozara poznata u širem okruženju je memorijalni kompleks podignut u znak sjećanja na poginule borce Kozare u II svjetskom ratu. Memorijalni kompleks, kojeg čine Spomenik, Memorijalni zid i Muzej, je podignut 1972. godine.

Turizam

Obilježene pješačke staze pružaju odličnu priliku da se upozna prostor Nacionalnog parka Kozara. Duž staza uređena su odmorišta, vidikovci, postavljene info table i putokazi. Posebno je zanimljiva pješačka staza u sklopu koje se nalazi via ferrata. Pored pješačkih staza posjetiocima su na raspolaganju i dvije edukativne staze, trim staza, uređena stijena za penjanje te uređena izletišta. Osim pješačenja park se može obići biciklima i ATV vozilima koristeći postojeće šumske puteve. Za ljubitelje zimskih sportova na raspolaganju su 2 ski staze, kao i ski oprema i instruktori skijanja.
Pravu poslasticu za ljubitelje avanture i adrenalina predstavlja Avantura park Kozara. Prelazak preko visećih mostića, ljestvi i sajli, vožnja po sajli uz pomoć koturače tzv.zip line, samo su dio izazova koje Avantura park Kozara nudi onima željnim uzbuđenja, zabave i adrenalina. Boravak na Kozari upotpunjuju i brojne manifestacije koje se održavaju tokom cijele godine.

Povezanost

Nacionalni park Kozara je magistralnim putem povezan sa Prijedorom (24 km), Banja Lukom (56 km) i Kozarskom Dubicom (54 km). Regionalnim putem spojen je sa Gradiškom (40 km) gdje je međunarodni granični prelaz sa Hrvatskom. Od banjalučkog aeorodroma udaljen je 76 km, a od zagrebačkog 174 km.

Kontakt podaci

Adresa
Nacionalni park Kozara
Vuka Karadžića 43
79101 Prijedor, Bosna i Hercegovina

Telefoni
+387 52 211 169
+387 52 232 640

Web: www.npkozara.com
Mail: info@npkozara.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...