IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
172 km2
II
1948.
OSNOVAN
PELISTER
NACIONALNI PARK

Lokacija

Nacionalni Park Pelister se nalazi na obroncima planine Babe u jugozapadnoj Makedoniji, iznad istočnih obala Prespanskog jezera, u zapadnom dijelu Pelagonijske ravnice, samo 14 km od grada Bitolja. Planina Baba se pruža u pravcu sjever-jug i predstavlja granicu između Bitoljskog polja na istoku i Resenskog Polja i Prespanskog jezera na zapadu, protežući se na jugu u Grčku.

Istorijat

Pelister je proglašen nacionalnim parkom 1948. godine. 2007. je proširen za više od 6000 hektara. Obuhvata površinu od 17.150 hektara prostirući se na nadmorskoj visini od 927 m do 2601 m.

Priroda

Nacionalni park “Pelister” obiluje različitim reljefnim oblicima, od kojih je najkarakterističniji fenomen kamenih rijeka. Na pojedinim mjestima na Pelisteru, kamene rijeke čine niz dugačak i do 3 km. Još jedan interesantan fenomen su “kamena mora”. Sa visokih planinskih grebena na okolne doline spuštaju se 23 toka rijeka. Sve one imaju izražajan planinski karakter. Najduži vodotok na Pelisteru u dužini od 46 km ima rijeka Šemnica. Zaštitni znak Pelistera su upravo bistre izvorske vode sa authotnom pastrmkom, vodopadi, planinska jezera, od kojih nekoliko sezonskih i dva lednička – Veliko jezero i Malo jezero, poznatijih kao “Pelisterske Oči”. Veliko jezero nalazi se na visini od 2218 metara i jedno je od najviših glacijalnih jezera u Makedoniji. Dužine 223 m, širine 162 m, sa dubinom od 14,5 m, prostire se na površini od 4,2 ha. Oko 2 km sjeverozapadno od Velokog, na 2180 metara smješteno je Malo jezero. Dužine 79 m, širine 68 i dubine 2,6 m, nalazi se na izvorištu Crvene rijeke.
Pelister obiluje jedinstvenim prirodnim resursima i predstavlja dom za rijetke i endemične biljne i životinjske vrste.
Najzaslužnije obilježje za dobivanje statusa nacionalnog parka je igličasti bor Molika (Pinus peuce Griseb.), koji je otkrio austrijski botaničar August Grizebah 1839. godine. Molika se može naći i na drugim planinama Balkana, ali ovdje postoji najkompaktnija šumska zajednica. Na Pelisteru se mogu sresti stabla Molike starija od 230 godina.
Sa svojim bogatstvom flore Pelister je jedan od najvažnijih područja vrijednosti biodiverziteta u zemlji. Flora je vrlo raznolika, te zato ima specifičan botanički značaj. Ovdje raste 88 vrsta drveća, što predstavlja 29% ukupnog dendroflore u Makedoniji. Većinu šumskih područja Pelistera čine bukve 2.606 ha, šume molike pokrivaju površinu od 1.174 ha, dok se hrastove šume prostiru na 487 ha. U vegetaciji Pelistera razlikujemo više od 20 biljnih zajednica, od čega 8 šumskih i 13 travnatih.
Faunu Nacionalnog parka karakteriše raznolikost, heterogenost, i prisustvo mnogih reliktnih i endemskih vrsta.

Znamenitosti

Postoje dvije legende koje su vezane za ime Pelister. Neki kažu da ime dolazi od grčke riječi “Peristeri”, što znači golub (gledano s veće udaljenosti nalikuje na goluba koji je raširio krila po bjelosivim stijenama). Drugi vjeruju da je Pelister dobio ime po boru “molika” – petoiglicasti ili petlistni bor – “petlister” što asocira na Pelister.

Turizam

Zbog izuzetnih prirodnih ljepota i povoljne klime, Pelister je destinacija i za ljeto i za zimu. Posjeduje odlične staze za skijanje, posebne brvnare i kuće za odmor. Osim skijanja Pelister je odlična destinacija za sve vrste atktivnog odmora, naročito ljeti: pješačenje, planinarenje, biciklizam, alpinizam. Pruža dobre uslove za piknik, kampovanje, sakupljanje pečuraka i ljekovitog bilja, pecanje…

Povezanost

Nacionalni park Pelister nalazi se u blizini grada Bitolja (14 km), koji je od graničnog prelaza sa Grčkom udaljen samo 17 km. Od turističkog centra Makedonije Ohrida udaljen je 73 km, a od glavnog grada Skoplja 175 km. Do Bitolja je iz većih gradskih centara moguće doći i vozom. Najbliži aerodromi su u Skoplju i Ohridu.

Kontakt podaci

Telefoni
+38 947 233 464
+38 947 237 010

Web: www.park-pelister.com
Mail: np.pelister@yahoo.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...