IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
297 km2
II
1948.
OSNOVAN
PLITVIČKA JEZERA
NACIONALNI PARK

Lokacija

Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se u centralnom dijelu Hrvatske na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Sa površinom od 294.82 km2 najveći je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

Istorijat

Proglašen još 1949. godine, predstavlja najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. 1979. NP Plitvička jezera uvršten je u Popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

Priroda

Šira zona Nacionalnog parka skriva bogata šumska i livadna staništa sa raznolikim i mnogobrojnim vrstama biljaka i životinja. Najveći dio šumskih zajednica obuhvataju zajednice bukve i jele. Posebno se ističe bukovo-jelova prašuma Čorkova uvala, jedna od najljepših u Evropi. O bogatstvu flore govori dosad poznatih 1267 biljnih vrsta, od kojih 75 endema, te čak 55 različitih vrsta orhideja. Dosadašnjim istraživanjima na području Parka pronađena je 321 vrsta leptira, 161 vrsta ptica, te 21 vrsta šišmiša, što samo nagovještava bogatstvo životinjskog svijeta. Od velikih predatora, najatraktivniji stanovnik plitvičkih šuma je smeđi medvjed.

Znamenitosti

Plitvička jezera sastoje se od 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici. Predstavljaju fenomen kraške hidrografije. Jezera su poznata po sedrenim slapovima i stalnom biodinamičkom procesu rasta sedre u specifičnim ekohidrološkim uslovima. Sedra je porozna krečnjačka stijena nastala taloženjem kalcijum karbonata iz vode koja gradi barijere, pragove i druge oblike u kraškim rijekama i potocima. Proces stvaranja sedre posebno je naglašen na slapovima Plitvičkih jezera. Odvija se bez prestanka. Rastom sedre nastaju veličanstveni mnogobrojni slapovi. Sa vremenom voda mijenja svoj tok ostavljajući neke barijere suve, podstičući rast sedre na drugim mjestima. Ta pojava pruža osjećaj da Plitvička jezera nikad nisu ista. Osim Gornjih jezera, koje čini sistem od 12 jezera međusobno podijeljenih sedrenim barijerama, te Malih jezera, prirodne znamenitosti Parka su: potok Plitvica, rijeka Korana, pećina Šuljara, prašuma Čorkova uvala .

Turizam

Plitvice nude posjetiocima razne vrste aktivnosti: pješačenje, planinarenje, vožnja električnim brodom i vozom, vožnja biciklom, skijanje, veslanje. Osim planinarskih u Parku postoje i edukativno rekreativne staze: Čorkova uvala i Plitvica. Imaju za cilj obogatiti znanje o šumama i šumskim ekosistemima, te objasniti ulogu šume u očuvanju jezera. Staze vode kroz velike šumske komplekse i gorske livade s predivnim vidikovcima. Za bicikliste su osmišljene i obilježene biciklističke staze jednosmjernih ili kružnih ruta različitih dužina i zahtjevnosti.

Povezanost

Nacionalni park dobro je povezan sa glavnim centrima u Hrvatskoj. Do Plitvičkih jezera iz smjera Zagreba dolazi se autoputem A1 Zagreb – Split – Dubrovnik do izlaza Karlovac, gdje se put nastavlja magistalom D1 u smjeru Slunja i Rakovice. Tridesetak kilometara nakon Slunja nalaze se Plitvička jezera. Iz smjera Splita, autoput se napušta kod izlaza Gornja Ploča, u smjeru Udbine i Korenice. Dvadesetak kilometara nakon Korenice nalazi se Park. Plitvička jezera udaljena su do Zagreba 140 km, a od Splita 219 km.

Kontakt podaci

Adresa
NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA
Znanstveno – stručni centar “Dr. Ivo Pevalek”
HR 53231 Plitvička jezera

Telefoni
+385 53 751 015

Web: www.np-plitvicka-jezera.hr
Mail: info@np-plitvicka-jezera.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...