IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
277 km2
II
1999.
OSNOVAN
PRESPA
NACIONALNI PARK

Info

Ima površinu od oko 27.750 hektara i nalazi se na granici Albanije, Grčke i Makedonije. Sastoji se od jezera Velika Prespa i Mala Prespa, kao i njihovih akumulacionih kanala. Ova oblast je veoma bogata kulturnim vrijednostima. Važno je spomenuti eremitske crkve vizantijskog doba i pećinu Treni, koja se nalazi u jezeru Mala Prespa. Ovdje su otkrivena naselja ranog bronzanog doba, gdje je trajanski dvorac među najvećim praistorijskim zdanjima ovog kraja, izgrađen u 8. vijeku prije Hrista i crkva Svete Marije podignuta na Maligradu u 14. vijeku. Ovaj region se smatra značajnim eko-turističkim potencijalom. Jezero Velika Prespa i jezero Mala Prespa dio su balkanskog parka Prespe, sporazumom potpisanim od strane premijera. Postoji potencijal za razvoj eko-turizma, rekreacije, sportskog ribolova, sakupljanja i trgovine ljekovitim biljem, porodičnog turizma, posmatranja ptica, plavog turizma, vodenih sportova itd.
Nivo vode je na 849 metara nadmorske visine. Duboka je do 54 metra i stoga je povezana sa Grčkom samo sa tri jezera, koja imaju dubinu vode veću od 50 m. Velika Prespa leži uglavnom u Sjevernoj Makedoniji (~ 190 km2) i Albaniji, najmanji dio je u južnom dijelu teritorije Grčke.
Na jugu leži Mala Prespa, koja je od velikog Prespanskog jezera odvojena uskim kopnenim mostom, a površina vode je četiri metra veća od Velike Prespe. Mala Prespa se uliva u Veliko Prespansko jezero. Glavni dio jezera nalazi je grčki, a na krajnjem zapadu je na albanskoj teritoriji.
Prespa je okružena visokim planinama. Njegove obale su fragmentisane i postoji nekoliko malih ostrva. Jezero se puni prvenstveno podzemnim potocima i nekim pritokama. Odvod je dublje ispod Ohridskog jezera. Jezero je veoma bogato ribom i stanište je mnogih rijetkih životinjskih i biljnih vrsta. Posebno je značajan kao stanište za razmnožavanje i zimovanje rijetkih vrsta ptica, kao što su bijeli pelikan (Pelecanus onocrotalus) i dalmatinski pelikan (P. crispus).
Močvare Prespe su posebno osjetljive u smislu Ramsarske konvencije. Veliko Prespansko jezero je centar Nacionalnog parka Prespa, koji su osnovale tri primorske države zajedno i predstavlja jedan od najvećih evropskih rezervata prirode.

Kontakt podaci

Adresa
Parku Kombetar i Prespes, Gorice,
Korce. Albanija

Telefoni
+355 67 2044 123

Mail: nationalparkprespa@gmail.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...