IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
166 km2
II
2009.
OSNOVAN
PROKLETIJE
NACIONALNI PARK

Lokacija

Nalazi se na sjevoroistoku Crne Gore, na samoj granici sa Albanijom. Prostire se na 16 630 ha, dok površina rezervata Hridskog jezera i Volušnice iznosi 1052 hektara.

Istorijat

Nacionalni park Prokletije jedan je od najmlađih u dinarskom predjelu. Službeno je imenovan nacionalnim parkom 2009. godine.

Priroda

Dominantna karakteristika područja Prokletija je bogatstvo i raznovrsnost flore i faune, tako da ovo područje predstavlja jedan od centara visokoplaninskog diverziteta Balkana. Ovaj nacionalni park bogat je većim i manjim vodotocima, vrelima i izvorima pitke i mineralne vode, rijekama, podzemnim izdanima. Medju jezerima svojom ljepotom izdvaju se Hridsko, Visitorsko, Ropojansko, Tatarijsko, Bjelajsko, jezerce na Vezirovoj Bradi, jezerce na Treskavcu, te Koljindarsko jezero. Hridsko jezero, površine od oko 35 000 m2 na 1970 mnv, spada u najvisočije, a po mnogima i najljepše jezero u Crnoj Gori. Svojom ljepotom izdvaja se i Visitorsko jezero na 1820 metara, sa travnatim plovećim ostrvom – sprudom po sredini, koji je u prošlosti čobanima služio kao prirodno sklonište za stoku od planinskih zvijeri. Reljef Prokletija je razuđen, sa brojnim visovima, klisurama, strmim padinama, riječnim dolinama alpskog tipa i drugim prirodnim fenomenima. Specifičnost ovog Nacionalnog parka čini i preko 1,700 vrsta biljaka, što predstavlja polovinu flore Crne Gore, ili nešto oko petinu ukupne balkanske flore. Prokletije su bogate šumama, među kojima dominiraju lišćari i četinari. Skoro polovina šumskog bogatstva ima prašumski karakter. U biogeografskom pogledu Prokletije pripadaju alpskom-planinskom regionu, što je imalo uticaja i na životinjski svijet koji karakteriše velika raznovrsnost. Na ovom području žive: zec, vuk, mrki medvjed, ris, divlja svinja, divokoza, srna, te 161 zabilježenih vrsta ptica. Njihova staništa su visokoplaninski regioni, doline Ropojane i Grbaje, šumski ekosistemi, planinska jezera i rijeke.

Znamenitosti

Jedan od najvećih planinskih vijenaca na Balkanu ima preko 50 vrhova visočijih od 2000 metara i čak 20 vrhova iznad 2 500 metara. Najveći vrh je na albanskoj strani Maja Jezerce (2694 m), dok je u Crnoj Gori to Zla Kolata (2534 m), ujedno i najviša tačka Crne Gore. Do ovog otkrića, smatralo se da je najviši vrh u Crnoj Gori na Durmitoru, Bobotov Kuk na 2 523 m. Najmladji nacionalni park najmanje je „dirnut” ljudskom rukom. U tome se i sastoji njegova ljepota. Svojom surovošću i nepristupačnošću mami ljude avanturističkog duha.

Turizam

Zbog svoje divljine , nepristupačnosti i ljepote Proketije postaju omiljena destinacija za planinare i alpiniste . Zbog zahtjevnih vrhova za osvajanje, Prokletije često služe za poslednje pripreme planinara i aplinista za najveće evropske i svjetske vrhove.

Povezanost

Od glavnog grada Podgorice NP Prokletije udaljen je oko 200 km i povezan magistralnim putem. Ista udaljenost je i od glavnog grada Kosova, Prištine, sa kojim je takođe povezan magistralnim putem.

Kontakt podaci

Adresa
Nacionalni parkovi Crne Gore
Trg vojvode Bećir-bega Osmanagića 16
81000 Podgorica

Telefoni
+382 51 250 130

Web: www.nparkovi.me
Mail: npprokletije@nparkovi.me

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...