IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
63,5 km2
II
1953.
OSNOVAN
RISNJAK
NACIONALNI PARK

Lokacija

Nacionalni park Risnjak smješten je na sjeverozapadu Hrvatske i geografski obuhvata šumovito područje Gorskog kotara. Nalazi se u blizini Jadranskog mora, oko 15 km sjeveroistočno od grada Rijeke. Površina parka je 63,5 km2 i pokriva centralni dio planinskih masiva Risnjaka i Snježnika, kao i izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom.

Istorijat

Prostor oko planine Risnjak i sama planina proglašeni su Nacionalnim parkom 1953. godine. Početkom 1997. godine NP Risnjak proširen je na Snježnik i izvor rijeke Kupe.

Priroda

Posebnost klimatskih uslova i reljefa, kao i blizina Jadranskog mora razlog su pojave temperaturne inverzije, pa se iste vrste flore i vegetacije nalaze i uz planinske vrhove i u dolinama Nacionalnog parka. Na relativno malom prostoru dinarskih planina izmjenjuje četrnaest glavnih tipova gorskih šuma uz još tridestak biljnih zajednica. Od biljaka najpoznatije su: raritetni zaštićeni cvijet – runolist, zatim rododendron, alpska tustica, žuta sirištara, ljiljani, orhideje, gorska moravka, planinski stolisnik, bijeli zvezdan.

Znamenitosti

Risnjak je rijetko mjesto u Evropi u kojem još uvijek možete vidjeti medvjeda, vuka i risa u njihovom prirodnom staništu. Ris je vjerojatno najrjeđa i najskrivenija zvijer koja živi u Evropi. Samo rijetki lovci ili rijetki ljudi pronalaze tragove risa ili samu životinju. Ris, lovac na krupnu i sitnu divljač, samotnjak je koji lovi prije svega u sumrak i noću. Predstavlja važnu kariku prehrambenog lanca u ekosistemu Risnjaka. Po njemu je ovaj planinski masiv i dobio ime.

Turizam

Edukativna staza Leska sa svoja 23 stajališta, najbolji je način upoznavanja Risnjaka. Za posjetioce je interesantan izvor rijeke Kupe sa prvih pet kilometara njenog toka i masivi Risnjaka sa prekrasnim planinskim pašnjacima. Ljubitelji prirode imaju na raspolaganju savršene kamene skulpture, bogate šume i livade sa jedinstvenim pogledom koji se pruža sa najvisočijeg vrha ovog masiva, Velikog Risnjaka (1528 metara) ili sa Snježnika (1506 metara) na Kvarnerski zaliv.

Povezanost

Risnjak je udaljen od glavnog grada Hrvatske, Zagreba 130 km. Povezan je autocestom A6 Zagreb – Rijeka, izlaz Delnice, dalje smjer Brod na Kupi prema Crnom Lugu. Uprava parka smještena je u mjestu Crni lug, koji je od Delnica udaljen 12 km. Ovo su neki najuobičajeniji prilazi Risnjaku: iz Crnog Luga, sa Gornjeg Jelenja, iz Mrzle Vodice, iz pravca livade Lazac, te iz smjera Platka.

Kontakt podaci

Adresa
NP RISNJAK
Bijela Vodica 48, Crni Lug

Telefoni
+385 51 836 133
+385 51 836 261
+385 51 836 116

Web: www.np-risnjak.hr
Mail: np-risnjak@ri.t-com.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...