IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
339 km2
II
2008.
OSNOVAN
SHEBENIK JABLLANICA
NACIONALNI PARK

Info

Nacionalni park Šebenik – Jabllanice je zaštićeni nacionalni park koji se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Librazhdskog okruga, Elbasanske županije u centralnoj Albaniji. Park zauzima površinu od 33.927,7 hektara i dijeli granicu sa Republikom Sjevernom Makedonijom. Uzvišenja u parku variraju od 300m do preko 2,200m na vrhu planine Shebenik, koji uz Jablanicu daju ime parku. Park je jedan od najnovijih u Albaniji, proglašen 2008. godine.
Centralni dio parka naseljava niz različitih vrsta koje u Albaniji brzo postaju rijetke, među kojima su mrki medvjed, sivi vuk i ugroženi balkanski ris. Nadalje, park je dom brojnim endemskim i rijetkim biljkama. Najbliži gradski parkovi su Librazhd i Prrenjas.
Dva toka rijeka i višestruki manji izvori protiču kroz područje parka uključujući rijeku Karrishte i rijeku Bushtrice, od kojih su oba duga 22 km.
Na ovom području se nalazi bar 14 ledničkih jezera, od kojih je najviše oko 1900 metara.
Flora; U parku se nalaze bukva, jela, borovi i hrastove vrste, kao i vrste kao što su crvena vrba, javor, srebrna breza i evropska srebrna jela u sjevernim padinama Parka. Brojne su retke i endemične biljne vrste, kao što su albanska kamena ruža (endemska vrsta), zeleni čaj (subendemska vrsta), albanska ljubičica (subendemska vrsta), dukađini ljubičica (subendemske vrste) i kamena grevilea (subendemska vrsta).
Fauna; Smatra se da područje parka sadrži jedno od poslednjih preostalih područja podvrste balkanskog risa, evroazijskog risa. Istraživački tim PPNEA (Zaštita i očuvanje prirodnog okruženja u Albaniji) je 21. aprila 2011. godine dobio prvu fotografiju živog balkanskog risa koja živi na području nacionalnog parka. Takođe je prirodno naselje za medvjeda, sivog vuka, divokozu, divlju svinju, evropsku vidru i pastrmku potočaru. Populacije ptica uključuju surog orla, velikog tetrijeba i leštarku.
Rekreacija; Postoje brojne pješačke staze kroz park različite težine sa oznakama različitog kvaliteta.

Kontakt podaci

Adresa
Lagja nr. 1
Librazhd 3401
Albanija

Web: www.shebenik.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...