IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
80 km2
II
1996.
OSNOVAN
VALBONA
NACIONALNI PARK

Info

Sa površinom od 8.000 hektara, Nacionalni park Valbona je dragulj albanskih Alpa – Prokletija. Valbona je ime rijeke koja teče dolinom Valbone i istoimenim selom u okrugu Tropoja u sjevernoj Albaniji. Okrug doline Valbona, koji se graniči sa Kosovom na sjeveroistoku i Crnom Gorom na sjeverozapadu, u kombinaciji sa susjednim Thethom na zapadu, obuhvata regiju nazvanu Malnesi na albanskom jeziku, što se prevodi kao “Gorje”. Nalazi se 25-30 km sjeverozapadno od grada Bajram Curri u sjevernoj Albaniji i nalazi se u blizini Nacionalnog parka Theth. Dolina Valbona leži između brdovitih i udaljenih planinskih vrhova koji oduzimaju dah i čine festival boja i kontrasta. Njegov biodiverzitet ga čini veoma važnim kao turistička atrakcija.
Selo Valbona je centralna tačka Nacionalnog parka Valbona. Njegova konfiguracija, hidrologija, šume, cvijeće, karakteristična staništa i gostoljubivost ljudi čine ovaj park idealnim mjestom za posjetiti i okrijepiti se. Stjenoviti i strmo visoki vrhovi, kao što su Jezerce, Željezo, Kollata (Podi), i Pecmarres privlače tragače i alpiniste. Poljoprivredni i stočarski proizvodi Nacionalnog parka Valbona i okolnog područja su prirodni i potpuno organski. Hrana je uglavnom svježa i domaća, ali je ponekad prerađena i konzervisana od strane stanovnika malih i udaljenih sela. Zapanjujuća priroda, čist vazduh, visoki i karakteristični planinski vrhovi, jezera, brojni vodeni resursi, šume, planine, flora i fauna Nacionalnog parka Valbona obezbjeđuju uslove za istinska eko-turistička iskustva.
Za izlete u jesen, u dolini Valbona, treba se pripremiti ne samo materijalno za ono šta treba ponijeti sa sobom, već prije svega duhovno, suočiti se i uživati u emocionalnoj, iznenađujućoj ljepoti ovog sjevernog parka Albanije, koji ne posjećuju samo stranci, već i mnogi Albanci iz primorskog dijela, željni avanture.

Kontakt podaci

Adresa
Babine, Tropoje e Vjeter. B. Curri 8703
Albanija

Telefoni
+355 67 2079 733

Mail: blerantlushaj@gmail.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...