IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
358 km2
V
1995.
OSNOVAN
BLIDINJE
PARK PRIRODE

Lokacija

Park prirode Blidinje nalazi se u Herecgovini, u sjevernoj zoni Dinarida, sjeverozapadno do Mostara, na desnoj obali Neretve. Sa istočne strane graniči se sa kanjonom Neretve, sa sjeverne strane kanjonom rijeke Doljanke, a sa južne kanjonom rijeke Drežanke. Park se prostire na površini od 358 km2, i obuhvata područje planinskih masiva Čvrsnice, Čabulje i Vrana.

Istorijat

Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i impresivnih pejzaža, Blidinje je 1995. godine proglašeno Parkom prirode. Glavne motive za osnivanje PP Blidinje nalazimo u mnoštvu endemičnih biljaka, u raznovrsnosti životinjskog svijeta koji naseljava prelijepe šume, vrletne stijene, doboke provalije, živjeći nesmetano da se razvija po prirodnim zakonima, daleko od uticaja čovjeka

Priroda

Prirodni park Blidinje pokriva najveći dio masiva: planina Čvrsnica, planina Vran, dolina Dugo polje i udaljene zapadne dijelove masiva Čabulje. Riječ je o prostoru visokogorskog obilježja od 1000 m do 2.228 m. Blizu 40% površine Parka obraslo je šumom. Središnjim dijelom Parka dominira predivno, ogromno prostranstvo – Dugo polje, tipična kraška uvala. Ima oblik korita, dugo je oko 12km, široko od 2 do 3 km, a nalazi se na visini od 1250 m.
Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 m. Prosječna površina jezera je 3,2 km² uz relativno malu dubinu. Voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljećnim otapanjem snijega. Ljeti veliki dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne nivo jezera.

Izvori, jezera, kotline i pećine, i drugi geomorfološki oblici predstavlaju čari ovog Parka prirode. Čak ni dvije posljednje ledene epohe na ovom području nisu zaustavile životni proces. Brojne biljne i životinjske vrste uspjele su preživjeti, poput nekoliko encijana i planinskog daždevnjaka.
Najviše endema u PP Blidinje nalazu se u području planina koje pripadaju hercegovačkom endemskog središtu: Čvrsnica, Čabulja, te visoravan Plasa. Među brojnim životinjama izdvajaju se mrki medvjed i ukras Čvrsnice, divokoza. Osim faune, bogat je i sadržaj flore, koju karakteriše raznolikost biljaka, od mediteranskih do visokoplaninskih vrsta. Među njima je i veliki broj endema od gljiva do ljepotice Parka, posebne vrste bora – munike, koja raste u području Masne Luke, čineći najveći šumski kompleks te vrste u Evropi. Pretpostavlja se da u Parku živi oko 1500 raznih biljnih vrsta.

Znamenitosti

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno u mjestu Masna Luka, u kojem je smještena i umjetnička galerija. Vrijedan spomena je masiv Čvrsnice, te kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koja u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Turizam

Blidinje u turističkom smislu nudi raznolikost i bogatstvo prirodnih atrakcija, jedinstvene regionalne odlike, dobre klimatske uslove, pejzaže, kulturno – istorijske i arheološke vrijednosti. Park posjeticoma pruža različite aktivnosti:
• Turizam i rekreacija
• Šetanje po pješačkim stazama
• Planinarenje
• Alpinističko penjanje
• Sportska rekreacija
• Obrazovne aktivnosti u cilju upoznavanja flore, geologije, hidrogeologije
• Naučne aktivnosti
U parku je smješten i moderan ski centar koji je zimi odredište mnogih posjetioca prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije.

Povezanost

Zbog vrlo strmih padina iz doline Neretve, Draženke, pa i Dive Grabovice (donji dio PP), moguć je samo pješački pristup teže dostupnom, visinskom dijelu Parka. Izuzetak čini putni prilaz dolinom rijeke Doljanke, koji od Jablanice, peko Sovićkih Vrata, vodi u Dugo polje. Mnogo je lakši prilaz sa zapadne strane, sa koje su probijena tri putna pravca iz smjera Tomislavgrada, Posušja i Prozora. Područje Parka uokvireno je sa dva evropska putna pravca: E65 Split-Dupci-Ploče i E73 Ploče-Mostar-Jablanica, te sa dva regionalna puta: Dupci-Bugojno I Mostra-Posušje.

Kontakt podaci

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...