IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
231 km2
V
1976.
OSNOVAN
KOPAČKI RIT
PARK PRIRODE

Lokacija

Područje Parka prirode Kopački rit nalazi se na krajnjem sjeveroistočnom dijelu države, odnosno dio je šireg geografskog područja istočne Hrvatske.To je područje koje se prostire sjeverno od rijeke Drave od ušća Drave u Dunav, te uzvodno Dunavom na njegovoj lijevoj i desnoj obali do nekadašnjeg pristaništa Kazuk. Istočna granica Parka prirode utvrđena je Državnom granicom prema Srbiji. Park prirode prostire se na površini 231 km2.

Istorijat

Područjem Kopačkog rita počinje se upravljati još od Srednjeg vijeka, 1920. godine proglašava se državnim lovištem, a 1967. godine područje postaje Upravljani prirodni rezervat. Park prirode postaje deceniju kasnije. Zbog izuzetne prirodne vrijednosti Kopački rit je 1993. godine uvršten na Popis Ramsarskih područja. Osim na Ramsarskoj, Kopački rit je i na listi programa IBAs (Important Bird Areas).

Priroda

Uprkos jednoličnom ravničarskom izgledu, mikroreljefna struktura Kopačkog rita je vrlo složena. Ističu se velike udubine, trajno ispunjene vodom – tzv. jezera; povremeno plavljenje površine – tzv. bare, te udubine kojima struji voda – tzv. kanali i fokovi. Najveće jezero je Kopačko jezero, a najdublje je Sakadaško jezero. Kanali su veza između Dunava i Drave, a postoji i splet kanala koji čine vodene veze unutar rita. Najveći dotok vode u rit je iz Dunava putem Hulovskog kanala i ostalih dunavskih kanala, dok je znatno manji dotok vode iz Drave preko Renovskog i drugih dravskih kanala.
Glavni činilac raznolikosti vegetacije u Kopačkom Ritu je mikroreljef. Dubina vode, visina te trajanje poplava različito utiču na tipove vegetacije. S jedne strane tu su različiti tipovi šuma, a s druge vodena i močvarna vegetacija. Tu su svoj dom pronašle rijetke i ugrožene biljne i životinjske vrste. Zbog bogatstva životinjskog svijeta južni dio Parka proglašen je posebnim zoološkim rezervatom. Kopačkom ritu posebnu zanimljivost daju ptice. Do sada je zabilježeno 300 vrsta, od kojih se 141 redovno ili povremeno gnijezdi. Brojne vrste mekušaca, kukaca, riba, ptica, vodozemaca, gmizavaca i sisavaca zaštitni su znak Kopačkog rita.

Znamenitosti

Kopački Rit je jedna od najvećih fluvijalno-močvarnih nizija u Evropi. Osnovno ekološko obilježje Kopačkom ritu daje dinamika plavljenja, tako da od intenziteta plavljenja zavisi izgled cijelog prostora. Mozaično raspoređeni dijelovi ritskog kopna i ritskih voda mijenjaju svoju veličinu, oblik i funkciju u zavisnosti od količine nadošle vode.

Turizam

Šetnica Bijelog Lopoča i obilazak posebnog zoološkog rezervata brodom najatraktivniji je dio turističke ponude Parka. U Tikvešu je rezidencijalni kompleks iz 19. vijeka i lovačka vila, koju su izgradili Habsburgovci i koristili kao lovačko središte poznato u evropskim razmjerima. Park posjetiocima nudi i obilazak edukativne staze „Stari Brijest“ u dužini od 2.5 km.

Povezanost

Park je udaljen oko 20 km od najbližeg gradskog centra Osijeka, koji je povezan autom putem sa ostatkom države. Od glavnog grada Hrvatske udaljen je 300 km autoputem Zagreb – Osijek, izlaz Osijek, dalje prema Bilju i Kopačevu. Kopački Rit nalazi se u blizini granice sa Mađarskom i Srbijom. Sa Mađarskom je povezan preko graničnih prelaza Dubovišica (45 km) i Baranjsko Petrovo Selo (35 km), a sa Srbijom preko prelaza Batine (35 km).

Kontakt

Adresa
JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE KOPAČKI RIT”
Titov Dvorac 1 , 31328 Lug, Hrvatska

Telefoni
+385 31/285-370

Web: www.kopacki-rit.com
Mail: uprava@kopacki-rit.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...