IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
196 km2
V
2006.
OSNOVAN
LASTOVSKO OTOČJE
PARK PRIRODE

Lokacija

Lastovsko otočje jedno je od najvećih morskih zaštićenih područja u Hrvatskoj, a pripada Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Unutar granica Parka, omeđenih svetionicima ostrva Sušca, Tajana, Glavata i rta Struge na Lastovu, nalazi se 44 ostrva (najveći su Lastovo i Sušac), ostrvaca, hridi i grebena ukupne površine 53km2 i 143km2 morske površine.

Istorijat

Zbog svoje izuzetne ljepote, naglašenih pejzažnih vrijednosti, gustih šuma, plodnih polja, lokvi, kopnenih i podvodnih pećina, te brojnih rijetkih vrsta i staniša proglašeno je parkom prirode 2006. godine kao jedanaesti po redu. To je ujedno i najmlađi park prirode u Hrvatskoj.

Priroda

Zahvaljujući svom izolovanom geografskom položaju, područje Lastovskog otočja središte je endemizma. Na maloj kopnenoj površini ostrva Lastova, izobilje sunčeve energije i noćne vlage, te različitost reljefa omogućili su idealne životne uslove za 810 biljnih vrsta, od kojih je 21 endemična, a 59 nacionalno ugroženo. Zbog svoje polu-sušne klime i izrazite kserofitske vegetacije ostrvo Sušac svojevrstan je botanički dragulj. Životinjski svijet je takođe bogat: 175 vrsta kičmenjaka sa 20 vrsta lokalno ugroženih, 71 vrsta nacionalno ugroženih, te 37 vrsta ugroženih na evropskom nivou. Morske i kopnene pećine i jame naseljavaju rijetke vrste šišmiša i beskičmenjaka.
Zahvaljujući izobilju i raznovrsnosti planktona podmorje je izuzetno bogato koralima, sunđerima, planktonima i drugim beskičmenjacima. Posebno su zadivljujuća naselja crvenih i žutih korala rožnjača, te crvenog korala. Zaštitni znak morskog dna akvatorijuma su staništa jastoga, zatim vrste riba poput škarpine, kirnje, zubataca, tabinje i sl. Donedavno je na osamljenim hridima i pećinama živjela i sredozemna medvjedica. Svjetska organizacija za prirodu WWF uvrstila je Lastovski arhipelag među 10 rajskih oaza na Mediteranu čija je sačuvana i nedirnuta ljepota, ključna za prepoznavanje cjelokupne bioraznolikosti Sredozemlja

Znamenitosti

Istorija Lastova fascinantna je priča o suživotu čovjeka sa prirodom. Ostrva Lastovo i Sušac bogati su kopneni arheološki lokaliteti, s brojnim nalazima od kojih najstariji datiraju iz razdoblja neolitika. U podmorju akvatorijuma mnoštvo je i podmorskih arheoloških lokaliteta koji otkrivaju svijet antičkih brodoloma i amfora. O bogatoj kulturnoj i istoriskoj baštini svjedoče kamene crkvice i živopisni dimnjaci tzv. „fumari“, građeni kako bi se pokazalo bogatstvo vlasnika kuće. Mjesto Lastovo amfiteatarskog oblika, čuva kamene kuće iz 15. i 16. vijeka, a Lučica je posljednji sačuvani primjer baroknog ribarskog naselja.

Turizam

Lastovo nije veliko ostrvo. Dugo 9,8 km, a široko samo 5,8 km s brojnim uvalama i poljima ukotvljenim među pitomim brdima. Svi oni koju cijene netaknutu prirodu, a odmor žele aktivno provesti oduševiće se biciklističkim stazama, te planinarskim i poljskim putevima, većinom markiranima, koji prepliću čitavu površinu ostrva. Na kraju svakog puta, staze ili puteljka, pružaju se divni vidikovci. Najviši vrh Hum, najljepši je vidikovac na ostrvu. Usput posjetioci mogu vidjeti 38 srednjevjekovnih kamenih crkvica skrivenih po ostrvu. Osim uživanja u moru Lastovo pruža i ronjenje na najatraktivnijim lokacijama Jadrana. Noću se sa ostvra pruža izuzetan pogled na zvjezdano nebo, o čemu svjedoči I inicijativa da Lastov postane Evropski astronomski kamp.

Povezanost

Do Lastova se može doći samo plovnim putem . Ostrvo je brodskim linijama povezano sa Splitom i Vela Lukom. Iz Splita svakoga dana vozi trajekt (5 sati plovidbe) i katamaran (2:45 sati plovidbe), a moguć je dolazak na ostrva i iz Vela luke na Korčuli. Može se doći i hidroavionom, čiji let iz Slita tarje pola sata.

Kontakt podaci

Adresa
Javna ustanova Park prirode ˝Lastovsko otočje˝
Trg Svetog Petra 7, 20289 Ubli, Otok Lastovo

Telefoni
+385 20 801 252

Web: www.pp-lastovo.hr
Mail: info@pp-lastovo.hr
Facebook: Park prirode Lastovsko otočje

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...