IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
167 km2
V
2020.
OSNOVAN
ORJEN
PARK PRIRODE

Lokacija

Park prirode „Orjen“ se nalazi na teritoriji grada Trebinja i obuhvata šire područje Orjena i Bijele Gore, ukupne površine 16 715 ha.

Istorijat

U obuhvatu Parka prirode „Orjen“, do njegovog proglašenja, nije bilo zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Priroda

Orjen je jedna od rijetkih planina u Republici Srpskoj na kojoj su vidljivi glacijalni oblici erozije i akumulacije. Sniježna granica na Orjenu je bila samo 1300 metara nadmorske visine, manja nego na ostalim planinama Balkana, što se objašnjava velikom količinom padavina. Osnovna vrijednost Parka prirode je karstni reljef. U čitavom masivu Orjena razvijen je podzemni karstni reljef koji je najvećim dijelom predstavljen objektima jamskog i ponorskog tipa. U parku prirode je utvrđeno i opisano 47 speleoloških objekata od kojih njih 13 ima odlike pećina čija dužina kanala uglavnom ne prelazi 50 metara. Najviši vrh Orjena u Republici Srpskoj je Velika Jastrebica (1865 mnv) i predstavlja najvišu primorsku planinu Dinarskog masiva u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, dok je najviši vrh masiva Orjena i primorskog pojasa Jadrana Zubački kabao (1894 mnv) i nalazi se u Crnoj Gori.
Orjen ima planinsku klimu sa jakim uticajem mediteranske klime. S obzirom da se nalazi na rubu jadrana, Orjen predstavlja granicu prodora toplih i vlažnih vazdušnih masa sa mora, što utiče na velike količine godišnjih padavina, na najvišim vrhovima uglavnom u vidu sniježnih padavina. Površinska riječna mreža je razvijena samo na sjeveru Parka prirode, gdje je formiran sliv Sušice. Rijeka Trebišnjica i Trebinjsko jezero čine sjevernu granicu zaštićenog područja.
Registrovano je 262 vrsta gljiva. Spisak flore broji 1088 taksona. Od ukupnog broja, 156 taksona je endemično i subendemično za Balkansko poluostrvo, dok je na Uredbi o crvenoj listi zaštićenih vrsta nalazi čak 248 taksona. Šume munike predstavljaju jedan od najpoznatijih atributa planine, tako da su najbliže simbolu i zaštitnom znaku cijelog Parka prirode. Registrovano je 87 vrsta ptica, a zabilježeno je i 17 vrsta ihtioaune. Istraživanjem je potvrđeno prisustvo 14 vrsta sisara.

Znamenitosti

• Stari grad Klobuk
• Grčki most u Vučiji
• Nekropole stećaka Aranđelovo, Konjsko i Bravenik
• Izletište Ubla

Turizam

U neposrednoj blizini Parka prirode „Orjen“ nalaze se tri grada (Dubrovnik, Herceg Novi i Trebinje) u kojima je 2019. godine ostvareno oko 5,3 miliona turističkih noćenja, što govori da postoji veliki potencijal za razvoj turizma. Centralno mjesto za razvoj turizma u Parku prirode predstavlja turističko vikend naselje Ubla koje je pogodno za zimske sportove, hotelski sadržaj, kamping zone i slično. Vikend naselje je smješteno na 1000 metara nadmorske visine i okruženo prirodnom šumom bora, a u blizini se nalazi i planinarski dom sa 34 ležaja, avanturistički park za djecu itd. Na području Parka prirode se nalazi oko 80 km markiranih planinarskih staza.

Povezanost

Kroz Park prirode „Orjen“ i u njegovoj neposrednoj blizini prolaze dva magistralna puta: Trebinje – Nikšić i Trebinje – Herceg Novi. U blizini Trebinja se nalaze i četiri aerodroma (Čilipi 50 km, Tivat 58 km, Mostar 115 km i Podgorica 130 km).

Kontakt podaci

Centar za gazdovanje kršom
Bilećki put 89 101, Trebinje
cgk@sumers.org

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...