IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
336 km2
V
1999.
OSNOVAN
PAPUK
PARK PRIRODE

Lokacija

Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske, Slavonije, su nizijske ravnice s velikim kultivisanim područjima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine do gotovo hiljadu metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk – najljepša planina u Slavoniji. Park prirode Papuk obuhvata prostorno najveći dio planine Papuka i zauzima površini od 336 km2.

Istorijat

Park prirode Papuk zaštićen je 1999. godine zbog izuzetno velike geološke i biološke raznolikosti te vrijedne kulturno-istorijske baštine. 2007. Papuk je zbog vrijednog geološkog nasljeđa upisan na UNESCO listu, kao dio evropske i svjetske asocijacije geoparkova. Papuk sadrži formacije stijena izuzetnog geološkog interesa, koje su stare i preko 600 miliona godina, što ih čini jednim od najstarijih stijena u Hrvatskoj.

Priroda

Geomorfološke, klimatske i vegetacijske karakteristike Parka prirode Papuk osiguravaju odlična prirodna staništa za brojne biljne i životinjske vrste. Šumska vegetacija pokriva 96% područja. Papuk pruža odlična staništa brojnim vrstama ptica i međunarodno je važno područje za ptice. Ponor Uviraljka je važno zimovalište za šišmiše. Gotovo 1300 vrsta biljaka tj. više od četvrtine flore Hrvatske raste na Papuku.
Izvorne šume su dobro očuvane, a posebno su vrijedne šume panonske bukve i jele u višim predjelima. Raznolike i guste šume Papuka su stanište i utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna… Papuk pruža odlična staništa i brojnim vrstama ptica, a brzi i hladni planinski potoci stanište su specifičnim ribljim vrstama, vodozemcima i gmizavcima. Unutar Parka prirode nalaze se brojna područja koja imaju veći stepen zaštićenosti nego ostali dijelovi parka, kao što su:
• najznačajniji geološki lokalitet Rupnica koja je davne 1948. proglašena prvim hrvatskim geološkim spomenikom prirode,
• park šuma Jankovac, izuzetno bogata vodom, gdje posebno dominira 35 m visok vodopad Skakavac, jedinstven po svojoj ljepoti u cijeloj Slavoniji
• posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine,
• spomenik prirode Dva hrasta,
• spomenik prirode Stanište tise,
• posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak.

Znamenitosti

Na prostoru Parka prirode Papuk nalazi se veliki broj arheoloških lokaliteta i spomenika kulturno-istorijske baštine, koji ukazuju na kontinuitet naseljavanja ovog prostora još od praistorijskih vremena. O važnosti ovog kraja, svjedoči sedam srednjovjekovnih utvrđenja od kojih većina potiče iz 13. vijeka. Nedaleko od mjesta Orahovice nalazi se najljepše i najočuvanije srednjovjekovno utvrđenje nazvano “stari grad”, Ružica, vrijedan primjer gotičke i renesansne umjetnosti.

Turizam

Park prirode Papuk ima sedam edukativnih staza, brojne pješačke i biciklističke staze. Pruža mogućnosti za sportsko penjanje, kupanje u termalnim vodama, paraglajding, jahanje, rekreativni ribolov, zimske sportove…

Povezanost

U Park prirode Papuk može se doći automobilom, autobusom, kamperom, motociklom, biciklom ili pješice. Na sjevernoj strani postoje tri važnija ulaza u Park prirode: Voćin, Slatinski Drenovac i Orahovica. Na području Virovitičko-podravske županije postavljena je smeđa signalizacija duž Podravske magistrale koja posjetioce usmjerava prema navedenim ulazima. Na južnoj strani Parka najznačajniji ulaz nalazi se u mjestu Velika. Posjetioci koji dolaze autoputem Ivanja Reka-Lipovac iz smjera Zagreba izlaze na izlazu Nova Gradiška, odakle preko Požege dolaze u Veliku. Posjetioci koji dolaze autoputem iz pravca Vinkovaca izlaze na izlazu Lužani, odakle preko Pleternice dolaze u Veliku. Najbliži gradski centar je Požega, udaljena oko 30 km od Parka. Od Zagreba Papuk je udaljen 200 km.

Kontakt podaci

Adresa
Park prirode Papuk
Stjepana Radića 46, 34300 Velika

Telefoni
+385 34 313 030
+385 34 313 027

Web: www.pp-papuk.hr
Mail: kontakt@pp-papuk.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...