IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
325 km2
V
2015.
OSNOVAN
PIVA
PARK PRIRODE

Lokacija

Park se nalazi na krajnjem sjeverozapadu Crne Gore na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Prvi park takve vrste u Crnoj Gori, međunarodnog je značaja jer povezuje Nacionalni park Sutjeska (BiH) i Nacionalni park Durmitor. Zauzima površinu od skoro 32 500 hektara.

Istorijat

Prvi regionalni park prirode u Crnoj Gori – Piva, proglašen je 22. aprila 2015. godine na Dan planete Zemlje.

Priroda

Dominira planinski krajolik. Uz Pivsku planinu, regionalni park Piva obuhvata još tri planine: Bioč 2397 metara, Maglić 2386 metara , Volujak 2336 metara. Reljef je raznovrstan, gdje osim planina, preovladavaju pašnjaci i šume, te duboko usiječeni kanjoni Tare, Pive, Sušice, kao i planinska jezera: Crkvičko, Malo i Veliko Stabanjsko, Trnovačko i Pivsko. Vodu dobijaju otapanjem snijega, padavinama i iz pojedinih izvora. U jezerima Pive možemo naći predstavnike karakterističnih endmenskih vrsta: tritone i mrmoljke. Svoje mjesto u Regionalnom parku našli su i medvjedi, divlje svinje, tetrijeb gluhan, srne, lisice…
U parku postoji više od 1500 vrsta biljaka, od kojih su mnoge rijetke i ugrožene vrste, zatim više od 2000 vrsta gljiva, kao i brojne dobro očuvane šume. Bogata flora ovog krajolika potvrđuju zdravi prirodni ambijent.
Područje Pive je jedno od ekoloških najčistijih djelova Crne Gore.

Znamenitosti

Nanjiža tačka regionalnog parka Piva je na nadmorskoj visini od 433 metra na Šćepan polju, na sastavcima rijeka Pive i Tare, koje zajedno na samoj granici izmedju Crne Gore i BiH , stvaraju rijeku Drinu. To je ujedno i mjesto gdje se završava većina rafting tura. U donjem toku Tare, nalaze se najpoznatiji “bukovi”(brzaci), po kojima je “suza Evrope” i prepoznatljiva. Kraške vrtače u predjelu Vojvodića rupe ili “zeleno planinsko more”, kako se još nazivaju, još nijesu dovoljne istražene. Izazov su za arheologe, botaničare, naučne ekspedicije.
U Parku se nalaze i zaštićeni kulturno istorijski spomenici: Pivski manastir, prostor Šćepan Polja sa crkvom svetog Stefana, manastir – crkva pod Sokolom. U postupku zaštite je i Kula vojvode Lazara Sočice. Duhovni i kulturni centar ovog kraja, Pivski manastir, koji datira iz 16 vijeka, 1970 godine, kamen po kamen, izmješten je iz svoje prvobitne lokacije, zbog izgradnje hidroakumulacije Pivskog jezera.

Turizam

Piva pruža izuzetne uslove za aktivni odmor pojedinaca i porodice. Izbor etno i eko sela je veliki. Ovaj prostor najpoznatiji je po raftingu rijekom Tarom, najdubljim kanjom u Evropi. Splavaranje Tarom dostupno je drvenim splavovima, gumenim čamcima, te jednosjednim i dvosjednim kajacima. Osim raftinga zastupljeno je planinarenje, biciklizam, nordijsko skijanje. Najljepše među jezerima, Trnovačko, nastalo među planinskim vrrhovima u obliku srca na 1517 metara, ljeti omogućava u isto vrijeme i kupanje i grudvanje . Do jezera se dolazi isključivo planinskim stazama iz tri pravca.

Povezanost

Centar Regionalnog parka je grad Plužine, udaljen 110 km od Podgorice. Ista udaljenost je i do glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva. Iz oba pravca, Plužine je povezano regionalnim magistralnim putem.

Kontakt podaci

Adresa
Baja Pivljanina bb
Plužine
Crna Gora

Telefoni
+382 40 270 069
+382 69 635 412

Web: www.parkpiva.me
Mail: parkpiva@yahoo.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...