IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
77 km2
V
2000.
OSNOVAN
SIĆEVAČKA KLISURA
PARK PRIRODE

Lokacija

Područje Sićevačke klisure nalazi se u jugoistočnom dijelu Srbije. Obuhvata 17 km dugu klisuru rijeke Nišave koja počinje od sela Prosek koje se nalazi 14 kilometra uzvodno od Niša, a završava u selu Dolac, koje se nalazi u dolini Bele Palanke.

Istorijat

Klisura Nišave je zaštićena prvi put 1977 godine , a zatim je urađena revizija zaštite i Uredbom Vlade Republike Srbije 2000. godine proglašen je Park prirode „Sićevačka klisura“, zaštićeno područje druge kategorije, od regionalnog značaja kao sa površinom od 7.746 ha.

Priroda

Park prirode “Sićevačka klisura” je područje izuzetne biološke raznovrsnosti i stanište ili boravište velikog broja endemičnih, endemoreliktnih, reliktnih i rijetkih vrsta biljaka i životinja, kao osobeni primjer pojave i međudejstva geoloških, geomorfoloških i hidroloških procesa i kao predio izraženih obilježja prirodne ljepote i uspješnog spoja prirode, ljudskih tradicionalnih djelatnosti i graditeljstva i kulturno-istorijskih spomenika.
Biljne vrste koje se još srijeću u klisuri su: žalfija (Salvia officinalis) čije je ovo najveće i najsjevernije nalazište, košutica ili žutilica (Coronilla emerus L.), submediteranska vrsta rijetka u Srbiji, divlji jorgovan (Syringa vulgaris), sedefče (Ruta graveolens), mečja leska (Corylus colurna), divlja višnja, itd..

Znamenitosti

Najatraktivniji dio klisure je grandiozni Gradištanski kanjon sa tijesno sklopljenim stranama, koje najvećim dijelom čine vertikalne, stepenasto odsječene kamene litice. Širina kanjona pri dnu se uglavnom svodi na riječno korito Nišave. Upravo na ovim liticama se gnijezdi jedan od poslednjih parova surog orla u Srbiji. Na izlazu iz kanjona se nalazi uzvišenje Oblik. Značajno je jer se još samo na njemu i Jelašničkoj klisuri nalazi zajedničko stanište dva tercijarna relikta i balkanska endemita, srpske ramonde (Ramonda serbica) i Natalijine ramonde (Ramonda nathaliae).

Turizam

U Sićevačkoj klisuri mogu se obići dve mini hidroelektrane napravljene u prvoj polovini XX veka: u Ostrovici hidrocentrala „Sveta Petka“ koja je počela sa radom 1908. godine, 13 godina poslije prve hidroelektrane na svijetu izgrađene na rijeci Nijagari (1895. — SAD). Otvorena je za posjetioce koji mogu da vide kako izgleda oprema koja više od jednog vijeka bez prestanka proizvodi struju. U selu Sićevo hidrocentrala „Sićevo“, iz 1921. godine čiji je idejni projektant bio Nikola Tesla, zbog čega je proglašen počasnim građaninom Sićeva.
Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu uživati u planinarenju, alpinizmu, šetnjama prirodom, ribolovu, raftingu, paraglajdingu. Safari klub iz Niša organizuje rafting u Sićevačkoj klisuri u Gradištanskom kanjonu, na dijelu rijeke od Dolca do Ostrovice. Dužina staze je oko 7 km a orjentaciono vrijeme prelaska je do 1 sat i 30 min. U Sićevačkoj klisuri održan je 2009. godine Svjetski kup u raftingu, a zatim Evropski kup i univerzitetsko prvenstvo. U Sićevačkoj klisuri održan je i Evropski kup u paraglajdingu 2008.godine, a nakon Svjetskog prvenstva u paraglajdingu 2005. godine, staza je proglašena za najbolju na Balkanu. Sićevačka klisura je najveće penjalište po visini stijene, ali i broju smerova u Srbiji. Stijena je krečnjačkog tipa visine od 50 do 250 m i pruža mogućnosti najrazličitijeg penjanja, od ploča i previsa, do pukotina i kamina.
Ima 55 smjerova upisanih u vodič i oko 10 novih ne upisanih težine od III do VI i A0-A2.

Kontakt podaci

Bulevar Mihajla Pupina br. 113, 11070 Novi Beograd
Telefon +381 11 711 27 70; +381 11 711 34 10, faks +381 11 711 85 13
Šumsko gazdinstvo „Niš“ – Niš
Prvomajska 46, Niš
Telefon: +381 18 520 043, +381 18 246 074

Email:
sgnis@ptt.rs

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...