IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
160 km2
V
1999.
OSNOVAN
UČKA
PARK PRIRODE

Lokacija

Park prirode Učka obuhvata istoimenu planinu i dio područja Ćićarije. Smješten je uz obalu sjevernog Jadrana na jednoj od najsjevernijih tačaka Mediterana, vežući Istru i kontinentalni dio Hrvatske. Površina Parka prirode iznosi 160 km2.

Istorijat

Vrijednosti zbog kojih je Učka proglašena parkom prirode 1999. poznate su već odavno, a leže u njenom reljefu i neposrednoj blizini mora, što je uslovilo razvoj specifične klime te bujne šumske vegetacije.

Priroda

Područje Parka prirode Učka bogato je biljnim i životinjskim svijetom. Razvedeni reljef, različitost tla, klima, te djelovanje čovjeka pogodovali su razvoju brojnih i raznovrstnih vrsta i oblika flore i faune. U Parku prirode Učka rasprostranjeno je preko 1200 biljnih vrsta, od kojih posebno prirodnonaučno značenje imaju endemske vrste poput stenoendema Učkarski zvončić, koji raste samo na Učki. U granicama Parka zabilježeno je oko 150 vrsta ptica, od kojih se preko 70 ovdje i gnijezdi. Za ljubitelje ptica poseban doživljaj je posmatranje leta bjeloglavog supa ili surog orla.

Znamenitosti

Posebno mjesto među atraktivnim lokalitetima Parka, kao geomorfološki spomenik prirode, zauzima kanjon Vela draga, koji atraktivnim, nekoliko desetaka metara visokim krečnjačkim kulama, već decenijama privlači ljubitelje slobodnog penjanja i alpinizma.
Kraška područja, kao što su Učka i Ćićarija posebno su vrijedna i zanimljiva zbog svoje podzemne faune, koja je mahom endemična i zakonom zaštićena. Na području Parka prirode Učka registrovano je oko 200 speleoloških objekata, od kojih prevladavaju jame.
Pored prirodnih vrijednosti u Parku prirode Učka postoji bogata i zanimljiva kulturna baština koja uključuje tradicionalno građene kuće, brojne suvomeđe i pastirske stanove, kao i različite sakralne objekte.

Turizam

U Parku su uređene mnoge edukativne i pješačke staze. Vojak, najviši vrh Učke (1401 m), prednjači bogatstvom planinske vegetacije. Na Vojaku, 1911. izgrađena je kula – vidikovac koja je danas svojevrsni simbol Parka, a zbog veličanstvenog pogleda od 360 stepeni, koji se pruža sa Vojaka na Istru, Kvarner, ostrva, Velebit, Gorski kotar i Alpe, čini ga jednim od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Park prirode Učka nudi jedinstven doživljaj prirodnih bogatstava kroz danas sve popularnije aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, biciklizam, jahanje, penjanje, slobodno letjenje i druge. “Učka Outdoor” objedinjuje 50–ak markiranih planinarskih staza, 8 staza za brdski biciklizam, 60–ak uređenih penjačkih smjerova, te uređena poletišta na Brgudu i Vojaku za letjenje jedrilicama i parajedrilicama.

Poseban doživljaj predstavlja etno-gastromanifestacija „Učkarski sajam“ koja se održava svake godine, prve nedjelje u rujnu (septembru).
Tamo, osim u dobrim vibracijama, možete uživati u gastronomskim delicijama poput ovčjeg sira, domaćih rakija i vina, pršuta te ostalim tradicionalnim lokalnim specijalitetima.

Povezanost

Područje Parka dobro je povezano s Istarskim poluostrvom i Kvarnerskim područjem. Od putnih pravaca valja istaknuti brzu cestu “Istarski ipsilon” koji tunelom kroz Učku povezuje Istru sa mrežom autoputeva Hrvatske, Jadransku magistralu duž obale, te ”stari” županijski put preko Učke koja posjetioce iz Istre i sa Kvarnera dovodi na prevoj Poklon (922 m), u samo središte Parka. Od gradskih centara najbliži su Opatija 25 km i Rijeka 32 km.
Blizina dva međunarodna aerodroma, Rijeka (32km) i Pula, kao i morskih luka, upotpunjuje dobru povezanost Parka s Hrvatskom i Evropom.

Kontakt podaci

Adresa
JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE UČKA”
Liganj 42, 51415 Lovran

Telefoni
+385 51 293 753
+385 51 293 751

Web: www.pp-ucka.hr
Mail: park.prirode.ucka@inet.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...