IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
57 km2
V
1999.
OSNOVAN
VRANSKO JEZERO
PARK PRIRODE

Lokacija

Vransko jezero prostire se na površini od 30 km2 i predstavlja najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Proteže se tik uz jadransku obalu između slikovitih priobalnih mjesta Pakoštane i Pirovac. Ova kraška kriptodepresija, odijeljena od mora 800 – 2500 m širokim vapnenačkim grebenom, predstavlja najnižu tačku Ravnih kotara snabdijevajući se vodom iz površinskih i podzemnih tokova sliva površine čak 470 km². Park prirode prostire se na 57 km2.

Istorijat

Malo močvarno područje površine 8,83 km2 ostatak je nekadašnjeg deseterostruko većeg Vranskog blata. U 18. vijeku na jugoistočnom dijelu jezera prokopan je kanal Prosika koji je spojio jezero s morem te omogućio isušivanje Vranskog blata, što je močvarno područje i živi svijet koji je od njega zavisio dovelo na rub opstanka. Ostatak močvarnog područja, koji i dalje vrvi raznolikošću ptičjih vrsta, 1983. godine proglašen je Posebnim ornitološkim rezervatom, a 1999. cijelo Vransko jezero i uski obalni pojas koji ga okružuje proglašeni su Parkom prirode. Od 2013. godine Park prirode “Vransko jezero” nalazi se na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, boćato (slano), stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od izuzetne važnosti za brojne ugrožene i u Evropi rijetke vrste ptica. Predstavljajući središte biološke raznolikosti šireg područja regije, Park prirode Vransko jezero svoju međunarodnu važnost zahvaljuje specifičnom geografskom i klimatskom položaju koji podržava važna i rijetka staništa, muljevite obale, poplavne livade i nepregledne tršćake, kao i najveću površinu otvorene vode, važno stanište za zimovanje ptica.

Priroda

Iako najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je izrazito plitko (2-6 m). Smješteno je u propusnom kršu, kroz koji za vrijeme niskih vodostaja prodire obližnje more, što vodu jezera čini boćatom. Spoj mediteranskog i močvarnog krajolika ogleda se u bogatstvu i šarenilu biljnog svijeta Vranskog jezera, kojim dominira (u najplićem sjeverozapadnom dijelu) prostrani tršćak, dom mnogim pticama, ribama, gmizavcima, vodozemcima i insektima. U Parku prirode zabilježeno je 256 vrsta ptica, a za ugrožene vrste čaplju dangubu i malog vranca ovo je jedno od rijetkih gnjezdilišta u Hrvatskoj.

Znamenitosti

Više od dvije decenije Vransko jezero nalazi se na listi važnih evropskih ornitoloških, a od prije nekoliko godina i svjetskih močvarnih područja. Rijetko ćete još na nekom prostoru u kratko vrijeme osjetiti tri potpuno različita krajolika – morsku obalu s bogatim arhipelagom, mediteransku močvaru s bogatim ekosistemom te živopisni ruralni ambijent Ravnih kotara.
Osim prirodnih vrijednosti ovo jezero, koje se u prošlosti zvalo ”Vedro blato”, obiluje kulturnim i istorijskim znamenitostima koje datiraju dvije hiljade godina prije nove ere.
Ime najvećeg jezera u Hrvatskoj potiče od srednjovjekovnog grada Vrane, sjedišta hrvatskog bana, benediktinaca i vitezova templara.

Turizam

Vransko jezero je pravi mali raj za ljubitelje prirode, pogotovo za posmatrače ptica. Kako u bogatoj vodi jezera živi jedinstvena kombinacija morskih i slatkovodnih vrsta, za njima ne zaostaju ni sportski ribolovci, koje će miran dan na Vranskom jezeru nagraditi ulovom šarana, soma, štuke ili cipla. Bicikliste će oduševiti više od 40 km duga panoramska staza oko jezera, a šetači će se odlučiti za piknik u obnovljenoj austrougarskoj lučici, gdje je smješten info centar Prosika, ili na vidikovcu i info centru Kamenjak iznad sela Banjevci, s kojeg se pruža predivan pogled na cijelo jezero, Kornatsko otočje te zadarski i šibenski arhipelag. Park prirode i okolina takođe obiluju vrijednom kulturnom baštinom, a u neposrednoj blizini, u selu Vrana, je i novoobnovljeni Maškovića han.

Povezanost

Zahvaljujući blizini autoputa, koji se nalazi na svega 10 km, Park prirode Vransko jezero je dobro saobraćajno povezano i lako dostupan. Od glavnog grada Zagreba udaljen je 300 km. Najbliži grad Parku (7 km) je Biograd n/M, koji je Jadranskom magistralom jako dobro povezan s ostatkom zemlje. U blizini je aerodrom Zadar (27 km), a aerodrom u Splitu udaljen je 127 km.

Kontakt podaci

Adresa
Javna ustanova Park prirode Vransko jezero
Kralja Petra Svačića 2, 23210 Biograd n/M

Telefoni
+385 23 383 181
+385 23 386 453

Web: www.pp-vransko-jezero.hr
Mail: info@pp-vransko-jezero.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...