IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
4 km2
III
1996.
OSNOVAN
ŠKOCJANSKE JAME
PARK

Lokacija

Nalazi se u jugozapadnom dijelu Slovenije i prostire se na površini od 401 hektara. Sa svojom zaštićenom površinom pokriva 45.000 hektara.

Istorijat

Zbog svojih izvanrednih prirodnih bogatstava i strateškog položaja na raskršću raznih trgovačkih puteva, Škocjanske jame i njihova okolina obilježene su na svjetskim kartama još od antičkih vremena. Uprkos opštoj svijesti o ovom jedinstvenom sistemu pećina sa raznolikom florom i faunom i bogatom kulturnom baštinom, područje je zaštićeno na nacionalnom nivou tek 1996. godine kada je osnovan Regionalni park Škocjanske jame. Sve prirodna bogatstva u Parku su od nacionalnog značaja. Cijelo zaštićeno područje takođe pripada Naturi 2000 i predstavlja ekološki značajno područje.
Škocjanske jame su 1986. godine uvrštene na listu svjetske baštine. Godine 1999. Škocjanske pećine su upisane u listu močvara od međunarodnog značaja po Ramsarskoj konvenciji. Godine 2004. Park je uključen u MAB Svjetsku mrežu rezervata biosfere pod nazivom Rezervat biosfere Krasa.

Park

Park Škocjanske jame nalazi se u jugozapadnom dijelu Slovenije, gdje se susreću fliš i krečnjak, a predjeli postepeno postaju tipično kraški, kako u prirodi tako i u kulturi. Ovaj jedinstveni kraški predio karakteriše ravna stjenovita površina s dramatičnim jamama kao i kanjon kroz koji teče rijeka Reka. Jedinstvena priroda, neponovljivi kraški krajolik koji objedinjuje veliki broj različitih kraških fenomena, jedinstvena rasprostranjenost flore i faune, brojna arheološka nalazišta i pionirska hidrološka istraživanja doprinijela su očuvanju i zaštiti prirodne i kulturne baštine Škocjanaskih jama i okoline koji se danas nalaze na UNESCO-ovoj listi prirodnih i kulturnih znamenitosti.
Škocjanske jame sa svojim brojnim tunelima, prostranim podzemnim halama i podzemnim kanjonom rijeke Reke zauzimaju posebno mjesto od 12.000 pećina u Sloveniji. Smatraju se najznačajnijim podzemnim fenomenom i na Krasu i u Sloveniji, i ubrajaju se u najpoznatije pećine na svijetu. Cio sistem je dugačak oko 6 kilometara, a najniža tačka je na 209 metara dubine.
Ono što ovaj pećinski sistem čini izuzetnim su velike dvorane u suvim tunelima, kao što su Podorna dvorana (Depression Hall) i Velika dvorana (Great Hall), ali iznad svega impozantni podzemni kanjon i brojne duboke jame u blizini. To je izuzetna količina podzemnih kanjona koji odvaja Škocjanske jame od ostalih pećina i smješta ih uz neke od najpoznatijih podzemnih znamenitosti na svijetu.
Ovaj dio nosi ime Šumeča jama (Murmuring Cave) zbog zvukova rijeke koja se neposredno prije Cerkveničkog mosta okreće sjeverozapadno i nastavlja svoj put uz Hankejev kanal (Hánke’s channel). Ovaj podzemni kanal, koji je istražen još krajem 19. veka, dugačak je oko 3,5 kilometara, širok 10 do 60 metara i visok preko 140 metara. U nekim tačkama se širi u ogromne podzemne komore. Najveća od njih je Martelova dvorana (Martel’s Chamber), koja se sa 2,2 miliona kubnih metara zapremine, smatra najvećom otkrivenom podzemnom komorom u Sloveniji, pa čak i jednom od najvećih u svijetu.
Rijeka Reka, koja se smatra najvećom slovenskom rijekom ponornicom, teče kroz kraško podzemlje prema nekim izvorima 35 kilometara od Duina u Italiji, gdje se ponovno pojavljuje malo iznad nivoa mora kao rijeka Timava.
Park je poznat ne samo po svojim prirodnim bogatstvima, već ga karakteriše i zanimljiva kombinacija jedinstvenih obilježja kulturnog naslijeđa koje je vrijedno posjetiti u selima Škocjan, Betanja u Matavunu. Veoma zanimljivo sa istorijske tačke gledišta je čitavo selo Škocjan, koje zajedno sa crkvom Sv. Kancijan predstavlja naselje.

Turizam

U Parku Škocjanske jame Vas pozivamo da:
• posjetite poznate Škocjanske pećine u pratnji iskusnih vodiča (trajanje: oko sat i po);
• posjetiti Mariničevu i Mahorčićevu pećinu i Malu dolinu (trajanje: oko 1 sat);
• posjetite etnološku zbirku u ambaru J’kopinovih skedenj, biološke, geološke i arheološke zbirke u prirodnom centru za učenje – Delezovo domaćinstvo i pogledajte zbirku; Istorija istraživanja Škocjanskih pećina na informativnom punktu. Posjeta muzejskim zbirkama uključena je u ponudu Parka Škocjanske pećine tokom sezone (od juna do septembra) i traje oko sat vremena;
• šetati označenom edukativnom stazom koja je posebno pogodna za grupe školaraca. Za organizovane i najavljene grupe moguće je i vođenje po edukativnoj stazi, što je slično “času u prirodi sa radnim listovima” (trajanje: oko dva sata). Posjeta obuhvata sve muzejske zbirke. Moguće su i kombinacije sa drugim uslugama (npr. Škocjanske jame + edukativna staza);
• posjetite Veliku dolinu, što je moguće za organizovane i dogovorene grupe (trajanje: oko 45 min);
• noćenje u privatnim sobama ili apartmanima u Parku Škocjanske jame.

Kontakt podaci

Adresa
Park Škocjanske jame, Slovenia
Škocjan 2, 6215 Divača

Telefoni
+386 5 70 82 110
+386 5 70 82 105

Web: www.park-skocjanske-jame.si
Mail: psj.info@psj.gov.si

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...