IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
55 km2
V
2005.
OSNOVAN
GRABOVAČA
PEĆINSKI PARK

Lokacija

Grabovača je uzvišenje-brdo, dio kontinentalnog dijela srednjeg Velebita, smještena između ličke kraške zaravni i Perušićkog polja. Nalazi se na 770 m nadmorske visine. U neposrednoj je blizini kraškog sliva rijeke Like. Prostire se na površini od 600 hektara,

Istorijat

Pećinski park Grabovača utemeljen je 2005. godine i jedini je pećinski park u Hrvatskoj. Na relativno malom prostoru Pećinskog parka evidentirano je 9 speleoloških objekata zaštićenih odredbama Zakona o zaštiti prirode. Osim toga, špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja pojedinačno su zaštićene (1964.) Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji geomorfoloških spomenika prirode.

Priroda

Podzemni svijet špilja i jama oduvijek je privlačio čovjeka. Voda obogaćena otopljenim ugljen dioksidom svojom mehaničkom i hemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje. Grabovača je jedini takav park u Hrvatskoj.
Područje Grabovače odlikuje velika raznolikost ekoloških sistema i staništa i velik broj speleoloških objekata. Dosad je locirano 29 špilja i jama. Pretpostavka je da se na području koje bi trebalo obuhvatiti granice budućeg regionalnog parka, s čijom se realizacijom započelo, nalazi više od 40 speleoloških objekata. Špilju Samograd koja svojim veličanstvenim svodovima, mostovima i balkonima ostavlja bez daha, možete i posjetiti. O špilji Samograd je objavljena i prva novinska vijest o nekoj špilji u Hrvatskoj davne 1889.
Rubnim djelovima parka protiče i krška ljepotica – rijeka Lika, najveća Hrvatska ponornica s dužinom od 78 km, što je svrstava po dužini toka u drugu po veličini ponornicu Evrope. S približnom površinom od 1570 km/2 izvire u podnožju Velebita u južnom dijelu Ličkog polja na nadmorskoj visini od oko 600 m.

Znamenitosti

Hodajući po parku otkrivamo gotovo na svakom koraku po koji veći ili manji zapis iz prošlosti Like.Ovo područje je kroz istoriju bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekovog života od praistorije do danas. Prirodne pogodnosti ovog kraja: pitka voda, vegetacijski pokrivač, klimatske i geomorfološke karakteristike, brojne špilje, bogati i raznovrsni pašnjaci i šume, omogućile su da je čovjek nastanjivao ovaj kraj od najstarijih vremena. Tome svjedoče i brojni pronađeni ostaci (građevine, posuđe…). Stari grad Perušić, čiji se lokalitet pod nazivom Vrhovina u Buškoj župi spominje davne 1071. godine. U gradu Vrhovina svoje utvrđenje izgradili su Frankopani, a 1487. godine Anž Frankopan poklonio je utvrđenje braći Perušić po kojima je Vrhovina dobila novo ime koje se održalo da danas. Svega 50-ak m sjeverozapadno od Starog grada nalazi se i srednjovjekovna gotička crkva uzvišenje Sv. Križa, čija je posebnost, između ostalog i činjenica da su je Turci za vrijeme svoje vladavine pretvorili u džamiju.

Turizam

Pećinski park Grabovača pruža priliku posjetiocima da se vrate u prošlost, hiljadama godina unatrag. Budući da je Grabovača izuzetno posjećena, u Parku su razvijeni brojni i raznovrstni sadržaji za posjetioce : od edukativnih staza i programa, pješačkih i biciklističkih staza, sportskih terena, pa do velikih turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovaca „Ploče“, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa.

Povezanost

Park se nalazi u blizini važnih saobraćajnih pravaca:
• na državnoj cesti D-50 između Otočca i Gospića, u mjestu Perušić
• na autoputu Zagreb-Split, izlaz Perušić
Najbliži gradski centar jeste Perušić, udaljen svega 2,5 km. Put prema Pećinskom parku vodi jugozapadno od Perušića, u smjeru rijeke Like, preko zaseoka Kaniža. Dolazak na Grabovaču moguć je automobilom i autobusom.

Kontakt podaci

Adresa
Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“
Trg popa Marka Mesića 2
53202 PERUŠIĆ

Telefoni
+385 53 679 233
+385 99 212 75 87

Web: www.pp-grabovaca.hr
Mail: pp-grabovaca@gs.t-com.hr
info.grabovaca@gmail.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...