Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora


Naziv: Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora
Donator: Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA)

Parkovi Dinarida i WWF Adria, u saradnji sa NP Biogradska gora iz Crne Gore i NP Tara iz Srbije realizovali su inicijativu „Posmatranje medvjeda“, koja predstavlja osnov za razvoj turizma orjentisanog na prirodu ali uz promovisanje mjera zaštite i unaprijeđenja staništa medvjeda i sprječavanja krivolova.

Kroz projekat se izgradio efikasan sistem monitoringa mrkog medvjeda standardizovanim metodama monitoringa, u cilju doprinosa konzervaciji ove vrste na području NP Biogradska gora i NP Tara.

Na osnovu dobijenih podataka, u saradnji sa relevantnim zainteresovanim stranama, kroz projekat su se implementirale konkretne aktivnosti na terenu i uz intenzivnu saradnju sa upravljačima i lokalnim akterima ostvario vidljive pomake u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa.

Cilj je da se dugoročno uspostavi atraktivan turistički proizvod „Posmatranje medvjeda“, od kojeg bi imali koristi kako NP Biogradska gora i NP Tara, tako i lokalna zajednica. Stanovnici zaštićenih i okolnih područja su dobili priliku da se uključe u mjere zaštite mrkog medvjeda kroz obuku za prikupljanje DNK materijala i druge aktivnosti, zatim i kreiranje atraktivne turističke ponude kao vodiči za posmatranje medvjeda ili kroz pružanje usluga smještaja, gastronomiju, brendirane suvenire i druge turističke proizvode i usluge orjentisane na prirodu.

Parkovi Dinarida su sa partnerima aktivno radili na podizanju svijesti i edukaciji lokalnog stanovništva o vrijednostima u zaštićenim područjima, kako bi osigurali održivost ovakve forme ekološkog turizma.

Ova inicijativa je realizovana u okviru projekta ” Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...