IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
206 km2
V
1999.
OSNOVAN
KOZJANSKI
REGIONALNI PARK

Lokacija

Kozjanski park je jedan od najstarijih i najvećih zaštićenih područja u Sloveniji. Nalazi se na istoku Slovenije i prostire se na površini od 206 km2 . Ima status regionalnog parka. Obuhvata područje koje je na sjeveru omeđeno s Rudnicom, na istoku sa Sotlom, dok na jugu preko Vertnika i Orlice prelazi preko Senovskih i Bizeljskih brežuljaka.

Istorijat

Veći, posebno srednji i istočni dio Kozjanskog parka, Republika Slovenija je 1981. godine zakonom proglasila zaštićenim područjem Memorijalnog parka Trebče. Zbog stručnih, sistemskih i promotivnih razloga, park je sve češće nazivan Kozjanski park, pa je 1999. godine usvajanjem Zakona o zaštiti prirode proglašen regijskim parkom i službeno preimenovan u Kozjanski park. Visoki stepen biološke raznolikosti uvrštava Kozjanski park među najvažnija zaštićena područja prirode u Sloveniji i Evropi. Od 2010, Kozjansko i Obsotelje područje uživaju status rezervata biosfere pod UNESCO zaštitom (MAB program – Čovjek i Biosfera).

Priroda

Zaštićeno područje sa statusom regionalnog parka mozaik je predalpskih brda, vinogradarskih brežuljaka, ravnica uz rijeku Sutlu, očuvane prirode i bogate kulturne baštine koje nudi puno mogućnosti za istraživanje, uživanje i opuštanje. Priroda Kozjanskog parka poznata je po bogatom biodiverzitetu, o čemu govori i podatak da čak 69% Kozjanskog regionalnog parka pripada području Natura 2000.
Među florom ovog područja, posebnu pažnju zavređuju biljne vrste na Crvenoj listi. Na području Kozjanskog parka postoji više od 70 vrsta, koje prema Uredbi o stavljanju ugroženih biljnih i životinjskih vrsta (The Official Gazette No. 82/02) pripadaju Crvenoj listi.
Fauna, sa izuzetkom ptica,vodozemaca i pojedenih vrsta insekata još nije dovoljno istražena na području Kozjanskog parka. Raznolikost relativno dobro očuvanih staništa takođe utiče na biodiverzitet. Tradicionalna upotreba pašnjaka je od suštinskog značaja za bogatstvo faune insekata i paukova. Neki od njih su rijetki i ugroženi u Sloveniji, pa čak i u Evropi. Na žalost, ova staništa postepeno nestaju .
S obzirom da čista vodena staništa sve više postaju raritet, bogastvo ovog kraja ogleda se i u očuvanim vodenim površinama. Nezagađeni potoci Bistrica, Dramlja, Gabrnica su prirodna staništa za pojedine ugrožene vrste , koje opstaju samo u čistim vodenim sistemima.
Interesantan je i geološki sastav ovog prostora. Najstarije stijene ovog područja stare su oko 300 miliona godina, a datiraju iz vremena kada se ovo područje nalazilo pod morem. Do sada nisu pronađeni fosilni ostaci u njima.

Znamenitosti

Kozjanski Festival jabuka je tradicionalni centralni događaj u Parku, koji se od 2000. održava svake godine u u drugoj sedmici oktobra. Ovaj događaj predstavlja plod saradnje stanovnika ovog zaštićenog područja biosfere i zajedničkih napora za zaštitu prirode i očuvanja poljoprivrednog i kulturnog okruženja u Kozjanskom regionu. Najveća karakteristika su očuvani voćnjaci sa visokim stablima starih sorti jabuke.

Turizam

Kozjanski park turistima nudi jednodnevne i višednevne posjete u vidu pješačenja
• Podsreda staza (32 km) povezuje prirodne i kulturne znamenitosti interesantne oko srednjovjekovnog gradića Podsreda.
• Pilštanj staza (4 km) povezuje prirodnu i kulturnu baštinu srednjovjekovnog gradića Pilštanj sa vidikovcem na obližnjem brdu Vino Gora.
• Geološko Edukativna staza (10 km) vodi kroz naselja i manastir Olimje. Pored 21 geološke tačke koje ilustruju geološku prošlosti i posebne geološke karakteristike regije Kozjansko, usput vrijedi posjetiti i brojne prirodne i kulturne znamenitosti.
• Edukativna staza Travnik (2 km) koja vodi do najvišeg vrha Vetrnik (709 m). Uz izuzetan pogled na regiju Kozjansko, ovom rutom prestavljeno je bogato i raznovrstno staništa suvih travnjaka. Najbolje vrijeme za posjetiti je u junu i julu, kada su livade u punom cvatu.
• Staza Repnice (9 km) vodi posjetioce kroz Bizeljska vinska brda u selu Brezovica , koje je poznato po svojim ” repnice ” jedinstvene pećine iskopane za skladištenje repe , koje se danas koriste kao vinski podrumi.
• Staza Slomšek – Počevši od Bizeljskog na jugu, vodi preko cijelog parka u Olimje (najsjeverniju tačku parka), a zatim i dalje Ponikve.
• Evropska pješačka staza E7 ulazi u park u Križe (na jugozapadu parka), prelazi planine Orlica i spušta iz Svete Gore ka dolini Bistrice, a zatim vodi kroz vinogradarska brda do Olimje, gdje se ujedno i završava E7 ruta kroz park.
U zavisnosti od želja i interesa turista u Kozjanksom parku po dogovoru moguć je obilazak ,koji uključuje staze, prirodna obilježja, srednjovjekovne gradiće, dvorce, stare mlinove, crkve i turističke farme.

Povezanost

U Kozjanski park se može doći iz pravca Ljubljane i Maribora. Ako se dolazi iz pravca Ljubljane izlaz je Dramlje , a iz Maribora izlaz je Slovenska Bistrica. Put do parka dalje nastavlja ka jugu u pravcu Podsreda. U park se može doći I iz susjedne Hrvatske pravcem Zagreb – Ljubljana, izlaz Krško ili Brežicve I dalje sjeverno ka Podsredi. Info centrar Kozjanskog parka, nalazi se 120 km od glavnog grada Slovenije, Ljubljane.

Kontakt podaci

Adresa
Javna ustanova Kozjanski Park
Podsreda 45, 3257 Podsreda

Telefoni
+386 3 800 71 00
+386 3 800 71 08

Web: kozjanski-park.si
Mail: kozjanski-park@kp.gov.si

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...