Selektuj otpad za zdravu i održivu životnu sredinu


Naziv: Selektuj otpad za zdravu i održivu životnu sredinu
Donator: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Trajanje: decembar 2021. – jul 2022.
Vrijednost: 6.370 EUR

Postupak nelegalnog i nepravilnog odlaganja otpada prepoznat je kao jedan od najvećih problema u životnoj sredini. Takođe, upravljanje otpadom predstavlja složeni proces usled konstantne opasnosti po životnu sredinu i zaštićena područja, kroz zagađenje vazduha, vode, zemljišta, kao i zdravlja ljudi. Kako bi doprinijeli rešavanju ove problematike Parkovi Dinarida realizovali su projekat “Selektuj otpad za zdravu i održivu životnu sredinu”.

Projekat se realizovao u saradnji sa opštinama Kolašin, Gusinje i Plav sa fokusom na zaštićena područja koja gravitiraju u ovim opštinama – nacionalnim parkovima Prokletije i Biogradska gora.

Glavni cilj projekta bio je podrška realizaciji aktivnosti proisteklih iz Državnog i Lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom koji predviđaju uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada na principu dvije kante – suva i mokra komponenta. U tom kontekstu aktivnosti projekta bili su usmjereni na obezbeđivanju i postavljanju infrastrukture za selektivno odlaganje otada po ovom principu u pomenutim zaštićenim područjima i opštinama. Infrastruktura je vidno označena sa postavljenim naljepnicama/posterima sa informacijama o vrsti otpada koja se u njima odlaže. Osim toga kroz projekat su izrađene i u ovim zaštićenim područjima postavljene informativne table namijenjene edukaciji svih posjetilaca o postupku primarne selekcije koju mogu obaviti unutar ovih parkova.

Specifični cilj projekta bio je usmjeren na edukaciji građana i pojedinačnih ciljnih grupa kao što su djeca školskog uzrasta o sticanju dobrih navika u postupanju sa otpadom i procesom primarne selekcije. U tom kontekstu kroz projekat je pokrenuta edukativna kampanja i preko komunikacionih kanala Parkova Dinarida gdje se je kroz brojne infografike sistem odvajanja i selekcije otpada kao i pravilno postupanje sa otpadom približio stanovništvu u cilju jačanja ekološke svijesti o ovoj temi sa namjerom smanjenja količine generisanja otpada, unapređenja i zaštite životne sredine.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...