Veliki tetrijeb (gluhan) – Tetrao urogalus


Ime: Tetrao urogalus – veliki tetrijeb
Izgled: Glava mužjaka je crne boje, vrat i leđa smeđa iscrtana sivom bojom. Grudi su metalno zelene boje. Mužjaci iznad očiju imaju „ružu”, koja je sastavljena od mnogo kožnih resa, crvene boje. Posebno je uočljiva za vrijeme parenja. Rep je crne boje sa bijelim mrljama, koje su kod svakog mužjaka različite. Kljun je snažan i blago povijen. Noge su jake, i većim dijelom obrasle perjem sve do prstiju, a na prstima se nalaze posebne izrasline „resice” dugačke 5-7 mm, koje predstavljaju zakržljale ostatke perja. Ove resice im služe za lakše hodanje po snijegu i gube se pri mitarenju, sredinom maja. Ženke su rđastosmeđe, sa svijetlijim mrljama i tačkicama. Grudi su smeđe sa primjesama narandžaste. Ruža iznad očiju je slabije razvijena i manje uočljiva, a kljun je gladak i manji nego kod mužjaka.
Dužina tijela: 85-100 cm od čega je rep oko 35 cm
Raspon krila: 110-140cm
Tjelesna težina: 2,5-5kg (mužjak) i 1 -2,4 kg (ženka)
Broj položenih jaja: 6 -12

Veliki tetrijeb je šumska ptica iz roda koka. Živi u visokim, gustim četinarskim ili mješovitim šumama, koje se nalaze iznad 1.200 mnv. Procjenjuje se da sveukupna evropska populacija ove vrste broji između 760.000 i 1.000.000 gnijezdećih parova (BirdLife International).

Mužjaci velikog tetrijeba žive samostalno, a veoma rijetko u manjim grupama. Koka sa mladima živi u porodičnim jatima do početka zime. Dan provode na zemlji u potrazi za hranom, a predveče uzleću na drveće gdje noćivaju. Hrane se pupoljcima drveća, lišća ili iglicama četinara, šumskim bobicama, jagodama, borovnicama, sjemenjem, puževima i insektima. Pjetao se zadovoljava grubljom hranom od koka i pilića. Predatori su im: lisica, kune, divlje mačke, jastrebovi i orlovi.

Početkom sezone parenja, koja traje od sredine aprila do sredine maja, mužjaci se okupljaju uvijek na istim mjestima koja se zovu pjevališta ili bojine (bojište). To su obično istočne, osunčane padine planine, koje su obrasle mladim i starim drvećem. „Ljubavna igra“ počinje na deblu na kojem je mužjak prenoćio. Kada svane, on se kreće po deblu i počinje da kljuca po njemu, u početku tiho, a onda sve jače i jače, do glavnog, najjačeg udarca koji podsjeća na vađenje čepa iz boce. Na taj način priziva ženke. Potom pjetao pruža glavu, uzdiže je gore i prema naprijed, šepuri perje na glavi i vratu i oglašava se cvokotavim glasovima, koji sve brže slijede jedan za drugim, sve dok ne odjeke prva strofa i ne počne brušenje. Brušenje se sastoji od siktavih glasova i vrlo je slično brušenju kose, po čemu je i dobilo ime. Za vrijeme brušenja tetrijeb ne čuje i znatno slabije vidi, naročito objekte ispod sebe jer tada diže glavu. Pri brušenju ne čuje zbog glasnoće zvuka i mehanizma u uhu koji mu zatvara dovodni slušni kanal. Vid mu je smanjen i zbog prekrivanja oka očnim kapkom, koji za vrijeme brušenja treperi. Tetrijebova pjesma se čuje 150 do 200 metara daleko. Nakon toga, mužjak započinje ples na zemlji, spuštenih krila i raširenog repa kruži oko svoje ose, a potom i oko jedne ili više koki, koje ga podržavaju kokodakanjem. Kada osvoji koku, ubrzo je nakon parenja napušta i udvara se drugoj. Na bojini se često pojavi i drugi, nepozvani mužjak. Tada započinje borba između mužjaka za pjevalište i koke. Protivnici se zaskaču, kljucaju oštrim kljunovima i šire krila, sve dok slabiji ne prizna poraz, tako što sklopi krila i nakostriješeno perje i napusti bojinu. Tada pobjednik nastavlja sa svojim plesom i udvaranjima.

U toku sezone parenje jedan mužjak oplodi 4 – 6 ženki. Odrasle ženke snesu 6-12 jaja, koje gnijezde u plitkom udubljenju na zemljištu. Ležanje na jajima traje 26 – 28 dana.

Veliki tetrijeb se još naziva gluhan jer u vrijeme parenje postaje gluv pa ne čuje lovce i tako postaje lak plijen. U nekim krajevima Dinarida, za nekog ko se veoma zaljubio, pa ništa oko sebe ne vidi i ne čuje, koristi izraz ‒ zatetrijebio se.

Veliki tetrijeb je ranjiva vrsta na čiju brojnost utiču: teški životni uslovi (klima i reljef), krivolov, učestali požari, boravak stoke i pastira na njihovim staništima i predatorstvo.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...