ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
ZELENI PRSTEN

Osnivanje

Javna ustanova započela je s radom sredinom 2008. godine a obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promovisanja zaštićenih područja u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na području kojim upravljaju te sudjeluju u prikupljanju podataka u svrhu praćenja stanja očuvanosti prirode (monitoring). Javna ustanova upravlja s 23 zaštićena područja i dijelovima ekološke mreže na području Zagrebačke županije. U ekološkoj mreži, odnosno Natura 2000, nalaze se četiri međunarodno važnih područja za ptice i 20 područja važna za očuvanje europskih vrsta i staništa. Zaštićena područja zauzimaju 37 341,6 ha, što je 12,2% površine Zagrebačke županije.

Flora i fauna

Rezultat velike biološke raznolikosti Zagrebačke županije su mnoge rijetke i ugrožene biljne i životinjske vrste. Neke od njih, jedinstvene su u Europi!
Blistavac (Telestes souffia) – jedino stanište male slatkovodne ribe blistavac u Hrvatskoj nalazi se u potoku Bregana u Zagrebačkoj županiji. Ugrožena je do te mjere da joj prijeti čak i izumiranje. Kosac (Crex crex) – ova tajanstvena ptica selica dolazi u naše krajeve zaljubiti se i podići obitelj. Na vlažnim livadama košanicama može se u noći čuti samo zov pjevajućih mužjaka. Živi na vlažnim travnjacima, koji se koriste kao pašnjaci ili livade košanice, tako skrovito među gustom travom da ga je gotovo nemoguće vidjeti. Okruglolisna rosika (Drosera rotundifolia) – mala biljka mesožderka koja tijekom ljeta ulovi oko 2000 kukaca skriva se u cretu u Općini Dubravica. Ime rosika potječe od sitnih prozirnih kapljica što ih biljka izlučuje na listovima, a podsjećaju na rosu. Biljka je visoka nekoliko centimetara i ima jednostavne listove poput prizemnih rozeta.
Samoborska gromotulja (Alyssum montanum ssp. Samoborense) raste u obliku busena, list je s obje strane prekriven zvjezdastim dlačicama a cvjetovi su žuti s četiri srcolike latice unakrsno smještene. Samoborska gromotulja cvjeta u ožujku i travnju. Jedino nalazište ovog endema u Hrvatskoj je u dolini Lipovečke Gradne uz kamenolom Smerovišće u Samoboru. Kockavica (Fritillaria meleagris L.) – zbog svoje ljepote ukras je proljetnih livada. Visoka je 12-30 cm a razvija se iz lukovice. Cvjetovi su oblikom i bojom specifični: veliki su i teški zbog čega vise te su crveno-smeđe do purpurno obojeni, sa svjetlijim i tamnijim šarama. Ove šare tvore uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv za ovu vrstu – kockavica. Unatoč tome što joj je životni vijek čak 30 godina, spada u osjetljive vrste (VU) zbog gubitka vlažnih staništa na kojima raste. Orao štekavac (Haliaeetus albicilla) – s rasponom krila od 2 metra, najveći europski orao jedri i našim nebom. Gnijezda grade na velikim stablima u šumama ili močvarama gdje nalazi hranu.

Znamenitosti

Područja kojima upravlja JU Zeleni prsten nisu bogata samo florom i faunom već i mnogim povijesnim znamenitostima. U Park šumi Tepec- Palačnik nalaze se ostaci starog grada Samobora koji datira iz 13. stoljeća te kapelica Sv. Ane iz 18. stoljeća. Na području značajnog krajobraza Zelinska glava nalazi se stari grad Zelingrad izgrađen u godinama nakon provale Tatara a prvi put se spominje 1295. godine kada se u njemu nalazio kaštelan s kraljevskom posadom. Većina spomenika parkovne arhitekture nalazi se oko dvoraca, kurija ili plemićkih kuća! Posjed na kojem se nalazi zaštićeni park oko dvorca u Božjakovini je nekada pripadao obitelji Frankopan, a kasnije i obitelji Drašković. Park u Jastrebarskom nalazi se uz dvorac koji je bio u posjedu obitelji Erdody od 1517. godine. U sklopu parka u Lugu nalaze se “Balagovi dvori” koji su bili u vlasništvu plemićkih obitelji Drašković, Erdody, Kulmer i Kiepach.

Kontakt podaci

Adresa
Adresa: 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor

Web: www.zeleni-prsten.hr
Mail: info@zeleni-prsten.hr

Zaštićena područja kojima upravlja JU Zeleni prsten

Red. broj

Područje

Kategorija zaštite

Godina proglašenja

Administrativno područje

1.

Brežuljak kod Smerovišća

posebni botanički rezervat

1963.

Grad Samobor

2.

Cret  kod Dubravica

posebni botanički rezervat

1966.

Općina Dubravica

3.

Jastrebarski lugovi

posebni ornitološki rezervat

1967.

Općina Klinča Sela

4.

Strmec – Sava

posebni ornitološki rezervat

1970.

Grad Sv. Nedelja, Grad Samobor

5.

Crna Mlaka

posebni ornitološki rezervat

1980.

Grad Jastrebarsko

6.

Varoški lug

posebni zoološki rezervat

1982.

Općina Dubrava

7

Stupnički lug

posebni rezervat šumske vegetacije

1964.

Općina Stupnik

8.

Varoški lug

posebni rezervat šumske vegetacije

1988.

Općina Dubrava

9.

Česma

posebni rezervat šumske vegetacije

1982.

Općina Farkaševac

10.

Novakuša

posebni rezervat šumske vegetacije

1982.

Općina Gradec

11.

Tepec – Palačnik

park šuma

1970.

Grad Samobor

12.

Stražnik

park šuma

1970.

Grad Samobor

13.

Zelinska glava

značajni krajobraz

1991.

Grad Sv. Ivan Zelina

14.

Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru

značajni krajobraz

2003.

Grad Velika Gorica

15.

Grgosova spilja

spomenik prirode geomorfološki

1974.

Grad Samobor

16.

Hrast u Rakitovcu

spomenik prirode – rijetki primjerak drveća

2001.

Grad Velika Gorica

17.

Samobor – Park u Langovoj 39

spomenik parkovne arhitekture

1962.

Grad Samobor

18.

Lug Samoborski – park oko dvorca

spomenik parkovne arhitekture

1964.

Grad Samobor

19.

Park  Bistrac

spomenik parkovne arhitekture

1969.

Grad Samobor

20.

Jastrebarsko- park uz dvorac

spomenik parkovne arhitekture

1964.

Grad Jastrebarsko

21.

Božjakovina – park oko dvorca

spomenik parkovne arhitekture

1965.

Općina Brckovljani

22.

Samobor – Park Mojmir

spomenik parkovne arhitekture

1976.

Grad Samobor

23.

Samobor – Tisa

spomenik parkovne arhitekture

1963.

Grad Samobor

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...