Znanjem do parkova bez otpada


Naziv: Znanjem do parkova bez otpada
Donator: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore
Trajanje: 15.novembra 2022. – 15.maj 2023.
Vrijednost: 6241.50EUR

Zaštićena područja su često dom ugroženom i nezamjenjivom biodiverzitetu. Zbog toga su s pravom prepoznata kao centri za očuvanje staništa koji su izuzetno bitni za opstanak i napredak mnogih vrsta. Važno je da zaštićena područja postanu i centri za edukaciju, da bi nove generacije bile osviješćene o značaju očuvanja prirode.

Pored urbanizacije, požara, sječe šuma, otpad je jedan od najvećih pritisaka na zaštićena područja. Vrlo često se u zaštićenim područjima mogu vidjeti deponije različite vrste otpada – komunalnog, građevinskog, životinjskog. S tim u vezi, projekat je usmjeren na edukaciju djece o pravilnom odlaganju otpada i unapređenje infrastrukture u zaštićenim područjima. Projektna područja su zaštićena područja NP Lovćen i Park prirode Piva, koji su oba članovi mreže Parkova Dinarida.

U okviru projekta planirano je više aktivnosti koje su podijeljenje u dvije komponente:

  1. Edukacija djece i mladih o potrebi pravilnog odlaganja otpada;
  2. Unapređenje komunalne infrastrukture u PP Piva I NP Lovćen

U okviru komponente Edukacija djece i mladih o potrebi pravilnog odlaganja otpada planirano je da se u saradnji sa zaštićenim područjima I školama na njihovoj teritoriji održi set radionica na temu pravilnog odlaganja otpada. Pored radionica organizovaće se piknik dani za djecu školskog uzrasta starijih razreda a koja gravitiraju PP Piva i NP Lovćen. Piknik dan podrazumijeva posjetu djece sa područja Prijestonice Cetinje Parku Prirode Piva i takođe posjetu djece iz Plužina NP Lovćen. U toku tih posjeta organizovaće se niz edukativnih interesantnih predavanja na temu otpada i zaštite prirode. Djeca će na radionicama i piknik danu biti upoznata sa principima cirkularne ekonomije, značaju reciklaže ali i ponovnog korišćenja.

U okviru komponente Unapređenje komunalne infrastrukture u PP Piva i NP Lovćen planirana je postavka i informativnih tabli. Pored toga, planirana je postavka 2 informativne table (u svakom parku po jedna) gdje bi na ilustrativan način prikazali lokacije na kojima se na području parka može odložiti otpad i na taj način uvezati postojeću infrastrukturu ali i pružiti informacija posjetiocima gdje i na kakav način mogu pravilno odložiti svoj otpad.

Više informacija na: milica.kandic@parksidinarides.org

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...