IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
57 km2
II
1952.
OSNOVAN
BIOGRADSKA GORA
NACIONALNI PARK

Lokacija

NP Biogradska nalazi se na sjeveroistoku Crne Gore, između rijeka Tare i Lima, u središnjem dijelu planine Bjelasice. Prostire se na površini od 5 650 hektara.

Istorijat

Kao Nacionalni park osnovan je 1952. godine, iako njegova zaštita datira još od 1878. Poseban rezervat čini prašuma u slivu Biogradske rijeke i Jezerštice.

Priroda

Pejzaž ovog prostora je sačinjen od šuma, livada, jezera. Pored Biogradskog jezera koje se nalazi u samom središtu Biogradske gore, Park krase i druga lednička jezera: Pešića, Ursulovačko (Veliko i Malo) i Šiško (Veliko i Malo). Prirodu Bjelasice karakteriše planinski reljef, sastavljen od četiri grebena sa tri najveća vrha preko 2000 metara: Crna glava 2.139m, Zekova glava 2.117m i Troglava 2.072m. U Parku postoji oko 2.000 biljnih vrsta, među kojima je 20% endema Balkanskog poluostrva i oko 90 vrsta drveća. Raznovrstan je i životinjski svijet sa 200 vrsta ptica, 80 vrsta leptira, 350 vrsta insekata i tipičnim sisarima – vuk, medvjed, lisica, srna, vjeverica, puh. Sem prirodnih ljepota, brojni su arheološki lokaliteti, sakralni spomenici, nekropole, a posebno je karakteristično narodno graditeljstvo – katuni, savardaci, brvnare, vodenice.

Znamenitosti

Najveći dio Parka čini rezervat prašume, u slivu Biogradske rijeke i Jezerštice i predstavlja jedno od najstarijih zaštićenih područja na svijetu, poznat kao „Knjažev zabran“ ili „Branik“. Starost pojedinih stabala prašume procijenjena je na preko četiri vijeka, od kojih su neka visoka i preko 40m. To je ujedno i najznačajnija prirodna vrijednost ovog Nacionalnog parka, koji zauzima površinu od 1 600 ha i jedan je od posljednjih tri u Evropi. Ima karakter strogo zaštićenog rezervata.

Turizam

Biogradska gora zajedno sa Bjelasicom nudi izuzetne uslove za planinarenje. Markirano je skoro 80 km uglavnom srednje teških staza prosječne dužine 12 km. Svaka staza vodi do najviših kota i jezera : Crna glava, Zekova glava, Troglava, Pešića jezero, Šiško jezero i Ursulovačko jezero. Kroz Park prolazi I jedan dio najpoznatije označene planinske transferzale CT-1, određene 1987 god. ukupne dužine 120km. Pored planinarskih uredjena je i edukativna staza koja se pruža cijelim obodom Biogradskog jezera dužine 3,5 km. Opremljena je interaktivnim mobilijarom sa šest punktova koji pružaju informacije o flori i fauni ovog područja. Sama prirodna atraktivnost staze, sa dobrim interpretacijskim sadržajem predstavlja jednu od glavnih atrakcija Parka.

Povezanost

Do NP Biogradska gora može se doći iz više pravaca, sa ozbirom da je planina Bjelasica okružena sa pet gradova; Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac, koji su povezani regionalnim magistralnim putem. Do Bijelog Polja, Kolašina i Mojkovca može se doći i vozom koji saobraća na liniji Bar – Beograd. Od glavnog grada Podgorice , Biogradska Gora je udaljena 85 km.

Kontakt podaci

Adresa
Nacionalni parkovi Crne Gore
Trg vojvode Bećir-bega Osmanagića 16
81000 Podgorica

Telefoni
+382 20 865 625
+382 68 020 020

Web: www.nparkovi.me
Mail: npbiogradskagora@nparkovi.me

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...