Vijesti

Albanija, Kosovo* i Severna Makedonija prave najveći prekogranični park prirode u Evropi

Nacionalni parkovi Mavrovo i Šar planina u Severnoj Makedoniji, Park prirode Korab-Koritnik u Albaniji i Nacionalni park Šara na Kosovu* uskoro će biti spojeni u jedan park prirode i to najveći prekogranični park prirode u Evropi. Površina tog parka biće veća od 242 hiljade hektara.

Sporazum o spajanju četiri parka prirode potpisan je posle sastanka organizovanog u Tirani povodom Međunarodnog dana planina. Učesnici su bili ministarka životne sredine i turizma Kosova* Mirela Kumbaro, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova Liburn Aliu i ministar životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije Naser ​​Nuredini.

Spajanje parkova podržaće i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu

Cilj spajanji ova četiri prirodna parka je zajednički prekogranični razvoj turizma, zajedničko prekogranično upravljanje regionom, zajedničku promociju posebnog prirodnog i kulturnog nasleđa. Projekat će podržati i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), a najavljeno je da će u roku od tri meseca biti formiran upravni odbor za zaštićeno područje i početi konkretni poslovi.

Naser Nuredini je izjavio da zaštita prirodnih vrednosti ovih područja obezbeđuje održivo upravljanje i to ne pretvarajući ih u muzeje prirode, već stvarajući nove mogućnosti za razvoj lokalnih zajednica.

Nuredini: Saradnja će povećati interes međunarodnih donatora i investitora

Prirodna prekogranična pvoezanost ova četiri nacionalna parka prirode otvara nove mogućnosti za veću zaštitu flore i faune, bolje suzbijanje nelegalnih aktivnosti i monitoring, kao i više mogućnosti za razvoj eko-turizma i povećanje interesa međunarodnih donatora i investitora, istakao je Nuredini.

Mirela Kumbaro naglasila je da nacionalni parkovi obuhvataju ekološki koridor u kojem se nalaze brojne važne vrste biljaka i životinja, ne samo na regionalnom, već i na evropskom i međunarodnom nivou, kao što je Evropski zeleni pojas.

Prema rečima ministra Liburna Aliua, namera je da se definišu pravila za kompanije koje žele da grade na ovom prostoru, kako bi se izbegle greške iz prošlosti, obezbedio razvoj i zaštitilo ono što je veoma vredno.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Tekst preuzet sa balkangreenergynews.com

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...