Vijesti

Dan zaštite Dinarida 7.oktobar

Zelena Agenda važan mehanizam za zaštićena područja Dinarida

Danas (7. oktobar) se, po četvrti put od ustanovljavanja, obilježava Dan zaštite Dinarida. Obilježavanjem Dana zaštite Dinarida, ukazuje se na važnost prirodnog i kulturnog naslijeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnog bogatstva i kulturno – istorijskih vrijednosti ovog po mnogo čemu posebnog prostora u Evropi.

U tom cilju ove godine želimo da ukažemo na važnost implementacije Evropskog zelenog dogovora, odnosno Zelene agende za Zapadni Balkan za budućnost zaštićenih područja Dinarskog luka.

“Jedan od ključnih prioriteta Zelene agende za Zapadni Balkan jeste zaustavljanje gubitaka biodiverziteta i integrisanje ciljeva Strategije EU o biodiverzitetu za 30% zaštićenih područja i 10% strogo zaštićenih područja do 2030 godine. U tom smislu ohrabruje činjenica da je u svim zemljama Dinarskog luka povećana aktivnost na uspostavljanju zaštićenih područja, sa naročito značajnim povećanjem broja novih zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.” izjavio je gdin Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida

Međutim, dinamiku uspostavljanja novih zaštićenih područja uglavnom ne prati i uspostavljanje adekvatnih upravljačkih struktura, donošenje potrebnih planskih dokumenata, kao i finansijska održivost.

Zelena agenda, kao i uz nju vezani mehanizmi finansiranja pružaju velike mogućnosti za dizanje profila zaštićenih područja i za postizanje njihovog efikasnijeg upravljanja. Upravo kroz ovaj proces očekuje se snažnije zalaganje u cilju kreiranja sistemskih rješenja za finansiranje zaštićenih područja.

„Ovo je značajno sa jedne strane da obezbijedi efikasnost obavljanja osnovnih funkcija novih zaštićenih područja, a sa druge strane relaksiranje velikog broja postojećih zaštićenih područja od potrebe obezbjeđivanja finansijske održivosti kroz masovni turizam i privredno iskorištavanje šuma, a sve u cilju povratka njihovoj primarnoj funkciji – zaštiti prirode“ –  rekao je gdin Amarildo Mulić, predsjednik Upravnog odbora Parkova Dinaraida i direktor Nacionalnog parka Una u BIH.

Zelena agenda za Zapadni Balkan  prepoznaje da važna područja biodiverziteta često imaju prekogranični značaj i da je neophodan pristup koji počiva na koordinaciji prekograničnih područja i regiona. Regionalna saradnja između nadležnih organa u postupku proglašenja i upravljanja zaštićenim područjima ključni je faktor za ostvarivanje bolje sinergije i kvalitetnog upravljanja mrežama zaštićenih područja i ekološkim mrežama.

Stoga želimo da skrenemo pažnju da zaštićena područja Dinarskog luka, koja trenutno čine više od 10 % teritorije ovog regiona, u zajedničkoj aktivnosti državnih institucija, civilnog društva, biznis sektora i lokalnih zajednica  mogu ostvariti važne  doprinose za Evropski zeleni dogovor kao nove strategije Evropske unije u cilju moderne, klimatski neutralne i konkurentne ekonomije, koja efikasno koristi resurse.

U tom smislu i Parkovi Dinarida kao regionalna organizacija pozivaju na unapređenje  saradnje i uspostavljanje regionalnih mehanizama za koordinaciju zajedničkih aktivnosti koji će doprinijeti efikasnoj implementaciji Zelene agende u cilju unapređenja zaštićenih područja.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...