Vijesti

Novi projekat za zajedničku brigu o zaštićenim područjima

Parkovi Dinarida su započeli realizaciju projekta pod nazivom “Zaštićena područja Crne Gore– dobro svih nas”, kojim se želi skrenuti pažnja na značaj i potrebu unapređenja zaštićenih područja i zaštite prirode u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Crna Gora je u procesu pristupanja EU a u vezi sa poglavljem 27 preuzela obavezu povećanje procenta zaštićenih područja na najmanje 20%. Trenutno nacionalna mreža zaštićenih područja Crne Gore broji 80 područja i pokriva 13.22% kopna i 1,87% morske teritorije Crne Gore.

Dosadašnja praksa i aktuelni trenutak je pokazao da se sa zaštićenim područjima ne upravlja na adekvatan način i da su ona izložena velikim pritiscima neodržive i nelegalne upotrebe resursa, te da je potrebno pokrenuti dijalog svih zaintersovanih strana kako bi se iznašla sistemska rješenja i unaprijedili trenutni modelu upravljanja zaštićenim područjima. Stoga ćemo se kroz projekat fokusirati na potrebu unapređenja funkcionisanja i upravljanja zaštićenim područjima uz prenos dobrih praksi iz EU, kao i jačanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i unapređenja mreže zaštićenih područja u Crnoj Gori.

U sklopu projekta planirana je organizacija dvodnevne konferencije posvećene stanju i perspektivama zaštićenih područja u Crnoj Gori u kontekstu pridruživanju EU. Takođe u saradnji sa Agencijom za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, na područja Spomenika prirode Park šuma Gorica upriličićemo izložbu i postavku Zaštićena područja Crne Gore. Kroz projekat će se pripremiti edukativno-informativna publikacija Vodič kroz zaštićena područja u Crnoj Gori, koja će uz kampanju podizanja svijesti o zaštićenim područjim na društvenim mrežama doprinijeti širenju znanja i svijesti o potrebi očuvanja i unapređenja zaštićenih područja.

Projekat je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...