Vijesti

Organizovan događaj – upravljanje šumama u zaštićenim područjima u Crnoj Gori

U saradnji sa Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma juče smo organizovali događaj na temu: „Upravljanje šumama u zaštićenim područjima u Crnoj Gori“.

Povod za organizovanje događaja bio je pokušaj da se unaprijedi način upravljanja šumama u zaštićenim područjima i da se razmotre zakonska rješenja i mehanizmi kojim bi se spriječile dalje degradacije ovih važnih ekosistema u zaštićenim područjima.

Kako su u toku izmjene i dopune Zakona o šumama u cilju transformacije dosadašnjeg načina gazdovanja šumama čime se ukidaju koncesije, a komercijalni poslovi na gazdovanju šumama povjeravaju privrednom društvu u državnom vlasništvu, a u isto vrijeme u toku je i proces izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirode smatramo da je pravo vrijeme da se pitanja upravljanja šumama u zaštićenim područjima razmotre i usklade u okviru oba zakona.

Događaju su prisustvovali upravljači zaštićenih područja, Uprava za šume, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede , NVO ali i gosti iz regiona: JP “Vojvodinašume”, JP Šumarstva „Šume Republike Srpske“ i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida, istakao je da je vrlo važno razgovarati o načinima upravljanja šumama u parkovima prirode, s obzirom na to da je u većini parkova, šuma najveći prirodni resurs i da je vrlo važno raditi na tome da se poveća ekološka funkcija šuma u parkovima prirode i drugim nižim kategorijama.

U narednim danima, učesnicima skupa biće poslati zaključci sa sastanka.

Događaj je organizovan u okviru projekta „Unapređenje upravljanja zaštićenim područjima u Crnoj Gori“ koji Parkovi Dinarida sprovode u partnerstvu sa The Nature Conservancy a uz podršku US Forest Service International Programs.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...