Vijesti

Radionica u Puljanima: izrada programa za praćenje vidre

Zavod za zaštitu okoliša i prirode organizirao je radionicu „Izrada i razvoj programa praćenja za vidru“ koja se održala u petak, 10. ožujka 2023. u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima

Radionica se održala u sklopu Ugovora o pružanju usluge ,,Usluga razvoja programa praćenja za vrste i stanišne tipove od interesa za EU” u sklopu OPKK projekta ,,Razvoj sustava praćenja stanja vrsta i stanišnih tipova” Grupa predmeta nabave 7: Izrada i razvoj programa praćenja za vidru s jačanjem kapaciteta dionika sustava praćenja i izvješćivanja”, a vodi ju Oikon d. o. o. – Institut za primijenjenu ekologiju. Namijenjena je djelatnicima pravnih osoba za upravljanje vodama – Hrvatske vode, djelatnicima javnih ustanova za zaštitu prirode (parkova prirode, nacionalnih parkova i županijskih javnih ustanova) na područjima na kojima je utvrđena prisutnost vidre, ribolovcima i ribolovnim društvima, nevladinim organizacijama civilnog društva za zaštitu prirode, ovlaštenim oporavilištima za divlje životinje, lovačkom savezu i lovo ovlaštenicima i drugoj zainteresiranoj javnosti.

Euroazijska vidra (Lutra lutra L. 1785) je zvijer iz porodice kuna prilagođena životu u slatkoj vodi i smatra se najboljim plivačem od svih kopnenih zvijeri. Ova iznimno plaha, suzdržljiva životinja živi samotnjački i pretežno je aktivna noću. Najčešće je prepoznajemo po otiscima šapa u mokrom blatu, a često zna mijenjati životni prostor i prijeći veće udaljenosti od jedne do druge vode. Najkvalitetnije vidrino stanište je čisti vodeni tok širi od 5 m i dug najmanje 15 do 20 km, bogat obalnom vegetacijom i po mogućnosti povezan s drugim vodenim tokovima. Rijeke Krka i Čikola jedna su od posljednjih mediteranskih staništa vidre.

U Hrvatskoj je zaštićena Zakonom o zaštiti rijetkih i ugroženih vrsta od 1972. godine. U Crvenu knjigu životinjskih svojti ugroženih u Hrvatskoj (Sisavci) vidra je uvrštena 1994. godine, a nalazi se i na popisu ugroženih svojti u europskim razmjerima.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...