Vijesti

Označitev drevja za posek v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

V gozdu v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ob Podrožniški poti in poti Pod Turnom (nad Cesto 27. aprila), bo v sredo, 30. novembra 2022, potekalo označevanje drevja za posek.

V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Območna enota Ljubljana, bomo označili drevje, katero je potrebno posekati zaradi pomladitve gozda ali iz sanitarnih razlogov ter tako imenovano »nevarno« drevje. Posek je ob upoštevanju vseh izredno poudarjenih socialnih in ekoloških funkcij, ki jih ima gozd na tem območju, kot ukrep načrtovan tako v gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Ljubljana za obdobje 2015 – 2024 (Ur. l. RS št.106/15) kot tudi v podrobnih izvedbenih gozdnogojitvenih načrtih.

Sečnja označenega drevja bo predvidoma v decembru 2022 oziroma v začetku leta 2023. 

Skrb za staro in mlado drevje

Na območju načrtovane sečnje se nahaja gozd v tako imenovani razvojni fazi sestoja v obnovi, kar pomeni, da so v njem drevesa večjih dimenzij, pod njimi pa je gost sloj mladih dreves. Stara drevesa iz leta v leto izgubljajo vitalnost in odpornost na vplive okolja. Pod njihovimi krošnjami se lahko mlado drevje razvija le počasi, saj v senci čaka na priložnost, da se povzpne in zamenja staro in onemoglo. Zato potrebuje več svetlobe, kar pa lahko omogoči le odstranitev starega drevja. Mlado drevje na takšno priložnost ne zmore čakati v nedogled, saj začne sčasoma padati njegova vitalnost. Če se z odstranitvijo starega drevja čaka predolgo, je mlado v nevarnosti tudi zato, ker se ga lahko preveč poškoduje pri sečnji in spravilu.

Obenem se bo za posek označilo drevje, ki je poškodovano oziroma oslabljeno zaradi sanitarnih vzrokov (bolezni, glive, …), ter tako imenovana »nevarna« drevesa, pri čemer je mišljeno drevje, ki z vidika varnosti zaradi zmanjšane stabilnosti predstavlja potencialno nevarnost za obiskovalce gozda. Določena drevesa, ki kljub zreli dobi in zmanjšane vitalnosti ne predstavljajo ovire za pomladitev in tudi niso nevarna za okolico, se bo prepustilo naravnemu razvoju in se jih bo kot takšne posebej označilo. Ohranilo se bo tudi vitalna drevesa ob poteh, ki ne ovirajo pomladitve. Če se bo njihova vitalnost v prihodnosti zmanjšala, jih bo možno odstraniti naknadno.

Del dreves, označenih za posek, bo Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Ljubljana, opremil s posebnimi obvestili – napisi o vzroku označitve posameznega drevesa za posek.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...