Vijesti

U Poljskoj zdravstveno stanje stabala provjeravaju posebnim aparatom

“Ovo stablo treba odrezati jer je bolesno i staro”, rečenica koju često čujemo. Umjesto toga, Poljaci u Poznanu prije nepotrebnog rezanja, stanje svojih stabala provjeravaju posebno tehnologijom koja bi mogla spasiti tisuće stabala diljem svijeta. Jer, zašto rezati kad vrijedi?!

Jeste li znali da stablo može izgledati zdravo izvana, a opet trunuti iznutra? Kao i kod ljudi, ne manifestiraju se sve biljne bolesti vanjskim simptomima. Zato poljski grad Poznan testira novo rješenje provodeći studije u lokalnom parku Sołacki i parku A. Wodziczki. Korištenje opreme za zvučnu tomografiju omogućuje istraživačima određivanje zdravstvenog stanja unutrašnjosti stabla bez rezanja u deblo i ozljeđivanja tkiva. Time bi se moglo smanjiti nepotrebno rezanje stabala, ali i ocjenjivanje kakvoće drveća.

Ova dijagnostika može pomoći u procjeni strukturnih promjena u drvu, što nije u potpunosti moguće tijekom jednostavne vizualne procjene. Kao rezultat toga, mogu se dobiti precizni podaci o mjestu truleži ili drugih nedostataka koji utječu na statiku stabla ili saznati je li trulo. Zahvaljujući specijaliziranom pregledu moguće je utvrditi stupanj raspadanja unutar debla.

Kako funkcionira u stvarnosti?

Ako zdravstveno stanje stabla pobudi sumnju, zvučnu, poznatu i kao akustičnu, tomografiju mogu obaviti nadležna tijela koja se bave zelenilom u gradu. Test se provodi na dva mjesta na deblu. Mjerni set sastoji se od senzora i elektroničkog uređaja. Senzori se učvrste oko stabla, a zatim se odgovarajućim čekićem okida zvučni signal.

Informacije iz stabla koje služe za edukaciju

Tomografski pregled stabla nije samo metoda za utvrđivanje njegovih zdravstvenih problema. To je također odličan način da naučite o životnoj povijesti biljke i njezinoj unutarnjoj strukturi. Zahvaljujući tome, moguće je bolje razumjeti procese koji se u njemu odvijaju i razloge za njegov razvoj, a upravo bi ova metoda mogla postati temeljna kada su u pitanju sve nam više potrebna stabla i njihovo očuvanje.

Tekst i fotografije preuzete sa green.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...