Vijesti

Započeto mapiranje invazivnih stranih biljaka

Parkovi Dinarida započeli su terenska istraživanja invazivnih stranih vrsta biljaka (Ailanthus altissima – pajasen, Reynoutria japonica, Broussonetia papyrifera, Aclepias syriaca, Xantium strumarium subsp. italicum itd) na području glavnog grada Podgorice, kao i neposredne okoline.

Cilj  istraživanja je sistematsko mapiranje distribucije određenih invazivnih stranih biljnih taksona na području Crne Gore. Strane invazivne vrste predstavljaju veliku prijetnju za domaći biodiverzitet, naročito za zaštićena područja, rijetke i ugrožene vrste i njihova staništa.

Mapiranje će se sprovesti uz pomoć aplikacije Biologer, koja je odnedavno dostupna i u Crnoj Gori. Biologer predstavlja otvorenu bazu podataka o biodiverzitetu. Naučnici, stručnjaci, ljubitelji prirode, zainteresovani građani, mogu preko Biologer aplikacije da fotografišu biljku, životinju, gljivu, a nakon što fotografije pošalju na server, urednici će odrediti o kojoj se tačno vrsti radi.

S tim u vezi, pozivamo zainteresovane građane da instaliraju Biologer aplikaciju i daju svoj doprinos u mapiranju invazivnih biljnih vrsta. Samo uz poznavanje distribucije i ekologije ovih vrsta može se dalje na kvalitetan način pristupiti pravilnom planiranju i izradi strategija za njihovo suzbijanje.

                U okviru projekta su predviđena terenska istraživanja i mapiranje uz pomoć Biologer aplikacije prisustva invazivnih biljaka prije svega u urbanim sredinama, koje predstavljaju centre širenja, kao i uz puteve, doline reka itd. Takođe, istraživanja bi trebalo da budu sprovedena i na području NP Skadarsko jezero, koji je pod najvećim pritiskom invazivnih biljaka.

                Aktivnost se sprovodi u okviru projekta “Mapiranje stranih invazivnih biljnih vrsta i uspostavljanje Biologer platforme u Crnoj Gori”, koji je finansiran od strane Rufford Small Grants Foundation iz Ujedninjenog Kraljevstva.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...