Vijesti

24
May

Danas obilježavamo evropski dan parkova – “Mi smo priroda”

Podgorica – U znak sjećanja na osnivanje prvih devet nacionalnih parkova utemeljenih u Švedskoj 1909. godine, 24. maja obilježava se Evropski dan parkova. Ovaj dan za cilj ima približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o značaju prirodnih ljepota u zaštićenim područjima širom Evrope, ukazujući tako na važnost očuvanja i održivog razvoja tih mjesta. Zaštićena područja su idealna mjesta za obnovu prirode i našu povezanost s njom. U sve urbaniziranoj Europi, upravo na tim mjestima možemo se istinski prizemljiti i osjetiti da smo i mi dio prirode! Kao takvu, moramo je zaštititi – sada i u budućnosti.

Evropski dan parkova ove se godine održava pod sloganom „Mi smo priroda“ uz poziv na razmišljanje, obnovu i ponovno povezivanje s prirodom.

„Nalazimo se u godinama kada se moraju dogovoriti i preduzeti suštinske akcije za efikasno očuvanje biodiverziteta, čiji je dramatični gubitak među najvećim izazovima naše globalne zajednice. Moramo osigurati da akcije postignute na nacionalnom nivou odgovaraju opsegu globalnih ciljeva i potreban je veći napor da se biodiverzitet stavi u središte donošenja odluka u svim aspektima života, političara (vlade) i ekonomije. Moramo sarađivati ​​s prirodom kako bismo odgovorili na višestruke izazove s kojima se suočavamo – postizanje održivog razvoja, ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje gubitka biološke raznovrsnosti. Očuvanje biodiverziteta je ključ ka izgradnji održive budućnosti za sve, ističe Kasandra-Zorica Dropuljić, voditeljica projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude WWF Adrije.

Zaštićena područja su temelj zaštite biodiverziteta i svaki dan nam osiguravaju prekrasna mjesta za ponovno povezivanje s prirodom. Ona su na dobrobit cijelom društvu.

Zoran Mrdak, predsjednik regionalne organizacije Parkovi Dinarida, koja povezuje gotovo sva naša zaštićena područja, kaže: „Biodiverzitet je pod velikim pritiskom i potrebno mu je efikasno očuvanje uz učešće svih relevantnih aktera. Strategija EU o biodiverzitetu za 2030. godinu, Zeleni dogovor i Globalna strategija za biodiverzitet postavljaju okvir za budućnost očuvanja prirode, na što su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale kroz Sofijsku deklaraciju i Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Da bi sve ove strategije i planovi funkcionirali potreban nam je kontinuiran dijalog i jačanje regionalne saradnje u cilju zaštite prirode i visok stepen saradnje između svih aktera.“

Upravo će na Zelenoj agendi za Zapadni Balkan biti naglasak na zajedničkoj šestoj Međunarodnoj konferenciji Parkova Dinarida i organizacija civilnog društva koju Parkovi Dinarida i WWF organizuju u perodu od 31.05. – 02.06.2022. u Sarajevu.  Trodnevna konferencija naziva „Regionalnom saradnjom do održivih zaštićenih područja“ će uz upravljače zaštićenih područja i predstavnike relevantnih institucija u našoj regiji, prvi put okupiti i predstavnike brojnih nevladinih organizacija koje se bave temama zaštite prirode. Glavni cilj zajedničke konferencije je istražiti kako ojačati regionalnu saradnju, poboljšati koordinaciju za očuvanje biodiverziteta na Zapadnom Balkanu i održivost zaštićenih područja. Jedan će dio konferencije biti usmjeren i na temu žena u zaštiti prirode.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...