Vijesti

05
Jun

Zaštićena područja ne smiju biti mrtvo slovo na papiru

Dok se u Evropi održava Green Week (zelena sedmica), kojem je glavna tema Zelena agenda, učesnici Međunarodne konferencije Parkova Dinarida koja je završena u Sarajevu saglasni su da Zelena agenda pruža velike mogućnosti, i naglašavaju da održivo finansiranje zaštićenih područja u našoj regiji ostaje izazov.

Konferencija, koju su organizovali Parkovi Dinarida i WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, izrodila je i zajedničku deklaraciju organizacija civilnog društva za bolje sprovođenje Zelene agende u regionu Zapadnog Balkana. Deklaracija je  upućena Evropskoj komisiji, a u njoj se od EU i vlada traži da osiguraju uključivo, transparentno i smisleno učešće civilnog sektora u planovima i projektima Zelene agende.

Apelujemo na Evropsku komisiju da ne izostavi ključne učesnike procesa koji mogu osigurati da zaštićena područja ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru“, istakla je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Kako je istovremeno održana i Regionalna konferencija organizacija civilnog društva, svi su učesnici naglasili da je neophodna saradnja između njih i upravljača zaštićenih područja.

Ova je konferencija potvrdila da je regionalna mreža Parkovi Dinarida dobra platforma za povezivanje svih parkova u regiji koji tako dijele dobre primjere te planiraju zajedničke projekte. Upravljači su istakli da žele biti aktivnije uključeni u procese zelene tranzicije Zapadnog Balkana koja će rezultirati održivim i funkcionalnijim zaštićenim područjima u našoj regiji“, istakao je Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida.

Konferencija je završila panelom posvećenim ulozi žena u očuvanju prirode, na kojem su predstavnice civilnog sektora, upravljača i političarke govorile o izazovima i iskustvima u svom radu. Na panelu su učestvovale Sanela Klarić, zastupnica u parlamentu BiH, Ivana Vasić iz Vojvodinašuma, Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva te Ana Čolović Lesoska iz makedonske Ekosvesti, predstavnica WWF Adrije u Sjevernoj Makedoniji.

Konferencija je okupila 150 učesnika, među kojima su predstavnici iz 70 zaštićenih područja i  oko 50 organizacija civilnog društva iz Albanije, Slovenije, S.Makedonije, Hrvatske, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i predstavnike resornih ministarstava i institucija.

Skup je održan u okviru projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji WWF Adria provodi u regiji Zapadnog Balkana od 2015. godine uz podršku Švedske razvojne agencije (Sida).

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...