IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
4,59 km2
V
1984.
OSNOVAN
TIVOLI, ROŽNIK IN ŠIŠENSKI HRIB
KRAJINSKI PARK

Lokacija

Park je smješten u sjevero-zapadnom dijelu Ljubljane, glavnog grada Slovenije. On obuhvata gradski park Tivoli i šumske oblasti Rožnika, brda Šiška i Koseze ukupne površine ood 459 hektara.

Istorijat

Park Tivoli, Rožnik i brdo Šiška osnovan je 1984. godine uredbom kojom se proglašava oblast Tivolija, Rožnika i brda Šiška kao prirodni predio od posebnog značaja (Službeni list SRS, br. 21-84). Opština Ljubljana pripremila je i usvojila 2015. godine novu uredbu o parku Tivoli, Rožnik i brdo Šiška (SL RS, br. 78/15, 41/169). Park Tivoli, Rožnik i brdo Šiška osnovan je kako bi se sačuvale brojne prirodne vrijednosti, bogati bio diverzitet, raznolikost prirode i prirodni procesi. Ciljevi ove konzervacije postignuti su zaštitom, finansiranjem, a prije svega upravljanjem parkom. Na kraju 2016. godine, opština Ljubljana dodijelila je koncesiju za upravljanje parkom Tivoli, Rožnik i brdo Šiška javnom preduzeću Snaga do.o.o. (javno preduzeće za upravljanje otpadom) sa Odlukom o koncesiji za upravljanje (SL RS, br. 1-17). Preduzeće Snaga će izvršiti sve zadatke vezane za zaštitu, nadzor i upravljanje parkom Tivoli, Rožnik i brdo Šiška.

Priroda

Oblast Rožnika, Šišenskog brda i Koseškog boršta ima veliku važnost sa aspekta zaštite prirodnih dobara, karakteristika parka i održavanja biodiverziteta. Ono složeno objedinjava različite prirodne segmente u jednu cjelinu, čineći mozaično prepletanje nekoliko dobro očuvanih ekosistema, komponente koje su rijetke kao što su ugrožene biljne i životinjske vrste.
Tri četvrtine ove oblasti pokriveno je šumom. Od vrsta drveća, najviše preovladava bukva, a onda slijedi jela i plemenita listopadna drveća. Manji dio parka takođe zauzima redovno održavane travnate površine.
Park Tivoli, Roženski i Šišenski hrib osnovan je sa ciljem da se održe brojne prirodne osobine, veliki biodiverziter, pejzažni diverzitet i prirodni procesi.
Na području od četiri zaštićene zone, označena su dva spomenika prirode i dva prirodna rezervata.
Spomenik prirode Pod Turnom je klasični lokalitet Pseudostellaria europaea.
Spomenik prirode Tivoli je tipični gradski park i jedan od najznačajnijih zelenih područja u Ljubljani. Njegova važna uloga jeste da poveže livade i šume izvan grada sa ostalim gradskim zelenilom. Kao ekstremno raznolika oblast u smislu vrsta, Park je dom rijetkih i ugroženih životinjskih vrsta, a posebno ptica. Stabla starih listopadnih drveća u Tivoli parku su stanište zaštićene bube pustinjak (Osmoderma eremita); i buba i stanište su zaštićeni. U skladu sa EU Direktivom o staništima ova buba je klasifikovana kao vrsta prioritetne zaštite.
Tivoli park se ističe sa više od dva vijeka dugom i vrlo raznolikom istorijom kao i jednako dugom tradicijom posjećivanja i šetnji kroz njega. On ima simbolično značenje za grad Ljubljanu i šire i prepoznat je u cijeloj državi.
Prirodni rezervati Mali Rožnik smješten je u vlažnoj dolini između grebena Mali i Veliki Rožnik, sjeverozapadno od vrha Rožnik. Ovu mala močvaru karakterišu brojne močvarne biljke, jovino drvo, i vodene površine prekrivene trskom, tresetom i u donjem dijelu doline tresetištem.
Prirodni rezervat Mostec (periodična močvara) smješten je u donjem dijelu vlažne doline Mostec, u podnožju Debelog hriba. Smatra se reliktnim likalitetom močvarnih biljki. Od posebnog interesa su gorka djetelina (Menyanthes trifoliata), muljna oštrica (Carex limosa), močvarna ljubićica (Viola uliginosa), rosna trava (Drosera rotundifolia), dlakava mahovnica (Oxycoccus palustris) i poljski rastavić (Equisetum fluviatile).

Znamenitosti

Tivoli je centralni, najljepši i najeminentniji park u Ljubljani, koji zajedno sa Rožnikim i Šiskim brdom formira park prirode od 459 ha. Jedinstvenost ove oblasti već su prepoznali naši preci i prenijeli ga budućim generacijama kao mjesto za slobodne aktivnosti u prirodi. Najveći dio parka pokriven je šumom – zelenim srcem grada i prostorom sa značajnim biodiverzietom, popunjenim sa bogatim kulturnim nasljeđem. Nekoliko znamenitosti može se naći u parku prirode: Park Tivoli – tipični gradski park i jedno od najvažnijih zelenih površina u Ljubljani, Plečnikovo Šetalište – staza kroz park je jedan od najvažnijih radova Plečnika. Cekin palata – barokna palata sagrađena između 1752. i 1755. Cekin palata je dom Narodnog muzeja savremene istorije.
Švedska kuća – sagrađena je 1835. godine kao mjesto za okupljanje elite koja govori Njemački jezik iz Ljubljane. Zbog njene specifične arhitekture, gostiona je bila slična alpskom domu, i s toga je nazvana Švicarija – Švajcarska kuća. 2013. godine Švicarija je dobila status kulturnog spomenika lokalne važnosti. Kompletno onavljanje završeno je 2017. godine. Tokom svoje tubulentne istorije, Švicarija je uvijek bila popularna gostionica, kafić i hotel kao i mjesto dešavanja za bogate kulturne i društvene događaje.

Turizam

Park Tivoli, Rožnik i Šiško brdo u centru Ljubljane nudi mnogo mogučnosti: mir i tišinu, svjež vazduh, mjesto za vježbanje u šumi, igre na igralištima i livadama, posjećivanje muzeja i kulturnih znamenitosti. Postoje mnoge edukativne, naučne i institucije kulture, ugostiteljske kuće i sportski mobilijar. U sklopu parka prirode, postoji takođe popularni i dobro posjećen Ljubljanski zološki vrt.
Park Tivoli, Rožnik i Šiško brdo je najposjećeniji park u Sloveniji, sa skoro dva miliona posjetilaca godišnje ili u prosjeku 5.500 posjetilaca dnevno. Ono što stanovnici i posjetioci Ljubljane najviše cijene kod parka prirode jeste neposredna blizina prirode, jer je takva koegzistencija između grada i šume rijetka u ostalim velikim gradovima. Prostor parka prirode je čvrsto usađen u svjesnost stanovnika Ljubljana i njenog šireg okruženja i predstavlja jedinstven identitet grada Ljubljane.

Povezanost

Park prirode je smješten u sjevero-zapadnom dijelu Ljubljane, glavnog grada Slovenije. U park prirode Tivoli, Rožnik I Šiško brdo možete stići gradskim autobusom, unajmljivanjem javnog bicikla “BicikeLJ” ili privatnim automobilom.

Kontakt podaci

Adresa
Snaga Javno podjetje d.o.o.
Povšetova 6
1000 Ljubljana

Telefoni
+386 1 4779 792

Web: www.kp-trsh.si
www.parktivolirozniksisenskihrib.si

Mail: info.kptrsh@snaga.si

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...