IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
62 km2
II
1952.
OSNOVAN
LOVĆEN
NACIONALNI PARK

Lokacija

Nacionalni park Lovćen nalazi se na jugozapadu Crne Gore. Uzdiže se sa ivica jadranskog bazena, zatvarajući tako Bokokotorski zaliv , čineći zaleđe drevnom pomorskom gradu Kotoru. 
Prostire se na površini od 6220 hektara.

Istorijat

Proglašen je Nacionalnim parkom 1952. godine.
 U Parku je izdvojeno pet zona sa posebnim režimom korišćenja i upravljanja:
• Rezervat šume bora munike (podnožje Štirovnika i Jezerskog vrha)
• Rezervat šume bukve, četinata i rijetkih lišćara
• Rezervat bukove šume (Konjsko)
• Rezervat šume bora krivulja (prostor između Rupe i Blatišta)
• Herpetološki rezervat (Jezero ispod Jezerskog vrha)

Priroda

Na relativno malom prostoru susreću se brojni i raznovrsni oblici reljefa, naglašeni u središnjem dijelu planine, gdje se Lovćen najviše izdigao Štirovnikom sa 1 749 metara i Jezerskim vrhom sa 1 657 metara. Padine planine su kamenite, s brojnim škrapama, jamama i dubokim vrtačama, dajući krajolicima specifičan izgled. Šume i šumska zemljišta predstavljaju dominantan ekosistem koji zauzima 70% teritorije Parka, dok ostatak čini ekosistem pašnjačkih kamenjara. Vodeni ekosistemi su rijetki . Spoj dvije klimatske zone, mediteranske i kontinentalne, uslovio je razvoj bogatog živog svijeta sa brojnim endemima. Među 1.300 biljnih vrsta, što čini 1/3 ukupne crnogorske flore, mnogo je endemičnih, reliktnih, ljekovitih, aromatičnih i medonosnih. Predio Parka stanište je mnogih životinjskih vrsta. Osim sisara (vuk, medvjed, vepar, lisica, srna, zec, bjelogrudi jež, crnogorska voluharica i dr.), ovdje su brojne i druge životinjske grupe, oko 200 vrsta ptica, 11 vrsta gmizavaca, i dr.

Znamenitosti

Nacionalni park Lovćen prepoznatljiv je kako po prirodnim, tako i kulturno-istorijskim karakteristikama. Kulturnu baštinu karakterišu memorijalni spomenici, crkve, narodno graditeljstvo i stari putevi. Na Njegušima se nalaze memorijalne kuće crnogorskih vladara dinastije Petrović, a na Jezerskom vrhu, grandiozni Mauzolej pjesniku i vladici Petru II Petroviću Njegošu. Sakralnu arhitekturu njeguškog kraja simbolišu skromne seoske crkve, nastale u periodu između XV i XIX vijeka, kao i tradicionalne građevine poput kamenih kuća prislonjenih uz kamenjar, da bi se čuvale plodne površine. Interesantni graditeljski objekti su seoska guvna, koja su imala značajnu ulogu u društvenom životu sela. Po njihovoj veličini i izgledu, često se cijenila ekonomska moć domaćinstva. Od posebnog graditeljskog i ambijentalnog značaja su stari karavanski put i čuvene lovćenske serpentine, put koji od 1884. godine, niz planinski masiv spaja Njeguše i Kotor. Vrijeme austrougarske vladavine ostavilo je vrijedne infrastrukturne objekte, kolektor za vodu u Koritniku, njeguški vodovod i čitavu mrežu puteva sa kamenim podzidama.

Turizam

Lovćen pruža izuzetne mogućnosti za izlet i pješačenje. Izletnici i planinari mogu da uživaju i iskoriste dobro markirane i obilježene staze lakog inteziteta dužine od 4 do 13 kilometara. Posjetiocima je na raspolaganju i Avanturistički park. Zauzima prostor od 2 ha na kojem je izgrađeno 10 staza razlicite težine. Turisti koji vole lokalne proizvode biće iznenađeni ponudom specijaliteta ovog kraja: njeguška pršuta, njeguški sir, sir iz ulja, kastradina (ovčije suvo meso), njeguška kobasica. Poseban ukus i aroma ovih specijaliteta, koji su upravo karakteristični za ovo područje je uslovljen miješanjem planinskog i morskog vazduha, kao i drvima koja se koriste za njihovo sušenje. Iz tog razloga čitava krševita podlovćenska regija bavi se sušenjem mesa.

Povezanost

Udaljenost Nacionalnog parka od Cetinja je 7 km putem kojim se na Dan državnosti Crne Gore svakog 13. jula odžava brdsko-brzinska auto-trka Lovćen. Cetinje je od Podgorice udaljeno 30 km regonalnim magistralnim putem. Ista udaljenost Cetinja je i do mora , takođe regionalnim magistralnim putem.

Kontakt podaci

Adresa
Nacionalni parkovi Crne Gore
Trg vojvode Bećir-bega Osmanagića 16
81000 Podgorica

Telefoni
+382 69 328 858
+382 67 344 024

Web: www.nparkovi.me
Mail: nplovcen@nparkovi.me

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...