Mapiranje stranih invazivnih biljnih vrsta i uspostavljanje biologer zajednice u Crnoj Gori


Naziv: Mapiranje invazivnih stranih biljnih vrsta i uspostavljanje Biologer platforme u Crnoj Gori
Donator: Rufford Small Grant Foundation, UK
Trajanje: 22.03.2023 – 22.03.2024.
Vrijednost: 5300 GBP

          Ovaj projekat za cilj ima da obezbjedi sistematsko mapiranje distribucije invazivnih stranih biljnih vrsta na području Crne Gore, kao i da uspostavi prvu otvorenu online bazu podataka za prikupljanje informacija o biodiverzitetu Crne Gore – Biologer.

            Invazivne strane vrste imaju negativan uticaj na domaće vrste, biodiverzitet, staništa i ekosisteme. Podaci o distribuciji stranih (alohtonih, ne-nativnih) invazivnih vrsta predstavljaju prvi korak u procesu njihove kontrole i uklanjanja. Invazivne vrste često ulaze u prirodne ekosisteme o mogu u velikoj mjeri promjeniti njihov izgled. Kroz ovaj projekat, sprovešće se sistematsko mapiranje distribucije odabranih stranih invazivnih biljnih vrsta.

Istovremeno, biće uspostavljena nova lokalna Biologer zajednica u Crnoj Gori, prva otvorena online baza za prikupljanje informacija o biodiverzitetu. Razvoju ove platforme će, prije svega, pomoći lokalna zajednica. Platforma već postoji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Po prvi put, ovo će korisnicima omogućiti otvoreni pristup podacima o biodiverzitetu Crne Gore. Takođe, građani će biti pozvani da se pridruže inicijativi i aktivno učestvuju u prikupljanju podataka o invazivnim biljnim vrstama, ali i o svim divljim vrstama Crne Gore. Iskustva sa Biologer platformom iz susjednih zemalja pokazala su da obezbjeđivanje online baze sa otvorenim pristupom i uspostavljanje zajednice volontera može u velikoj mjeri doprinijeti prikupljanju podataka i o nekim ugroženim i rijetkim vrstama, te pomoći njihovoj zaštiti.

            Na kraju projekta, mape geografske distribucije određenih invazivnih biljnih vrsta u Crnoj Gori bile bi dostupne javnosti kroz Biologer platformu, dok bi svi sumirani podaci u vidu izvještaja bili dostavljeni nadležnim javnim institucijama.  

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...