IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
731 km2
II
1949.
OSNOVAN
MAVROVO
NACIONALNI PARK

Lokacija

Nacionalni park Mavrovo nalazi se na jugozapadnom dijelu Balkana, u blizini makedonske granice s Albanijom i Kosovom i dio je opština Mavrovo i Rostusa. To je veliki planinski sistem koji se proteže duž zapadnog ruba Balkanskog poluostrva, prelazeći granice nekoliko zemalja.

Istorijat

Nacionalnim parkok je proglašen 1949. godine, na osnovu zaštite izuzetne prirodne ljepote, te naučno i istorijsko važne šume oko doline Mavrovo. Park je podijeljen u tri zone s različitim nivoima zaštite. Područje parka je, samo tri godine nakon proglašenja, uvećano čak sedam puta, sa 11.750 ha u 1949. godini, na 73.088 ha u 1952. godini. Danas je Nacionalni park Mavrovo jedno od najvećih zaštićenih područja te vrste u regionu.

Priroda

Flora u Nacionalnom parku Mavrovo predstavlja mozaik različitih biljaka. Taj bogati mozaik sastavljen je od 1000 različitih vrsta drveća i grmlja. Od toga, 12 biljaka su endemi, dok su druge 33 biljke vrlo rijetke u ostatku Makedonije.
Fauna je zastupljena sa 12 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmizavaca, 140 vrsta ptica i 38 vrsta sisavaca . Mavrovo je stanište mrkog medvjeda, zlatnog orla i veoma ugroženih vrsta, kao što je ris.
Pored Mavrovskog jezera, najvećeg vještačkog jezera u Makedoniji, glavni predstavnici hidrografije u Nacionalnom parku su rijeka Radika i njene pritoke. Radika razdvaja Bistru, Korab i Šar planine i tipična je planinska rijeka koja se odlikuje bistrom vodom i potočnom pastrmkom, koja je posebno poznata u Makedoniji. Rijeka teče kroz sredinu i donjem dijelu Parka. Kanjon rijeke Radiku obiluje prekrasnim pejzažima i mjestima pogodnim za ribolov. Park je bogat i glacijalnim jezerima, od kojih su 14 stalna. Na Dešatu ih ima pet, na Korabu osam i na Šar planini jedno. Najniže od njih je Lokva na Dešatu, na nadmorskoj visini od 1565 m., dok je najveće jezero na vrhu Koraba na visini od 2470 m. Najniža tačka Parka nalazi se na 600 m, dok je najviši vrh Mavrova na 2764m.
U Nacionalnom parku Mavrovo vladaju idealni klimatski uslovi, sa blagim i umjerenim zimama i toplim ljetnim periodima i prijatnim večernjim temperaturama. Zbog toga, a i zbog čistog planinskog vazduha, region je idealan za boravak turista sa određenim zdravstvenim problemima, zatim djece, sportista… Klima je kontinentalna, a u nekim područjima je i pod uticajem mediternske klime. Prosječna godišnja temperatura je oko 8 do 9 stepeni.

Znamenitosti

Planine Nacionalnog parka pripadaju trima različitim sistemima. Prvi je planinski sistem Šar planina, koji se prostire na zapadu. Krasi ga izuzetno bogat i razuđen reljef sačinjen od 52 vrha iznad 2000 metara. Drugi sistem je Korab sa najvišim vrhom Veliki Korab na 2764 m., koji predstavlja turističku atrakciju. To je i ujedno i najvisočija tačka Nacionalnog parka. Sledeći planinski vijenac koji se nalazi na teritoriji Parka je Bistra, sa čuvenim vrhom Medenica na 2163 m.

Turizam

Mavrovo ima najpoznatiji ski centar u Makedoniji “Zare Lazareski”, koji pruža odlične uslove za zimske sportove, ski staze i uživanje na snijegu. Najviša tačka do koje stiže ski lift u Ski Centru Mavrovo je na visini od 1860 metara. Veliki dio Ski Centra Mavrovo dobro štite visoki vrhovi Koraba od jakih vjetrova, te je ski centar rijetko zatvoren zbog nevremena i omogućava dugu skijašku sezonu na padinama Bistre. Tokom ljetnjih mjeseci u Nacionalnom parku Mavrovo veoma je prijatno šetati i planinariti. Prostrani pašnjaci i bistri planinski izvori pogodni su za pješačke ture, vožnju bicikla,…
Jedna od najzanimljivijih znamenitosti Nacionalnog Parka Mavrovo je mogućnost posmatranja i fotografisanja divljih životinja dinarskog regiona – mrkog medvjeda, risa, vuka, divlje svinje, jelena i divokoze.

Povezanost

Najbliži gradski centar Mavrovi Anovi udaljen je svega 7 km od Parka. Od glavnog grada Makedonije, Skoplja i nacionalnog aerodroma udaljenost je 118 km autoputem. Udaljenost od glavnog turističkog centra Makedonije, Ohrida u čijoj blizini se takođe nalazi aerodrom, je 96 km.

Kontakt podaci

Adresa
Nacionalni Park “Mavrovo”
Mavrovi Anovi, Republika Makedonija

Telefoni
+389 42 489 019
+389 42 489 505
+389 42 489 425

Web: www.npmavrovo.org.mk
Mail: npmavrovo@npmavrovo.org.mk
infopoint@npmavrovo.org.mk

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...