IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
54 km2
II
1960.
OSNOVAN
MLJET
NACIONALNI PARK

Lokacija

Mljet je jedan od najvećih južno dalmatinskih ostrva, ujedno najjužniji i najistočniji od većih hrvatskih ostrva. Nacionalni park prostire se na sjeverozapadu Mljeta, obuhvatajući gotovo 5400 ha, uključujući ostrva i hridi, te morski pojas 500 m od obale. Zauzima otprilike trećinu ostrva Mljet.

Istorijat

Nacionalni park Mljet je proglašen 1960. i prvo je hrvatsko zaštićeno morsko područje. Više od pola vijeka oduševljava mnogobrojne posjetioce bojama i mirisima netaknute prirode.

Priroda

Slana jezera, Malo i Veliko, najistaknutije su lokacije ovog područja i važan geološki i okeanografski fenomen. Malo i Veliko jezero nisu prava jezera, već se tako zovu zbog specifičnog geomorfološkog izgleda. Jezera su nastala plavljenjem dvaju krških dolina uslijed porasta nivoa mora nakon posljednjeg ledenog doba. Svoj današnji izgled dobila su u XII vijeku, kada su benediktinski sveštenici nastanili to područje i proširili kanal koji spaja jezera sa otvorenim morem. Postoji, dakle, stalna izmjena vodene mase između jezera i otvorenog mora, koja zavisno od plime i osjeke mijenja svoj tok i tako pridonosi specifičnim uslovima za život u jezerima. Jezera su dom mnogobrojnim vrstama školjki, među kojima je i hrvatski najveći predstavnik, plemenita periska, čija je gustina populacije u Malom jezeru značajno veća nego u ostalim dijelovima Jadrana i Sredozemlja. O posebnosti mljetskih jezera svjedoči i najveći koralni greben busenastog korala u Sredozemnom moru, stanište velikog broja riba i ostalih organizama. Bogatstvo života vrlo se lako primjećuje i na kopnu. Šumovitost Mljeta dovoljno je opisana laskavom titulom “zelenog ostrva”, a Nacionalni park nije izuzetak. Gotovo sva njegova kopnena površina prekrivena je gustim šumama, ponajprije alepskog bora i hrasta crnike. Prisutni su i dobro očuvani fragmenti mediteranske prašume, izvorne šume hrasta crnike i crnog jasena. Potrebno je spomenuti i posebno bogatu pećinsku faunu, među kojom ima i dvadesetak endema, a neke zabilježene vrste su potpuno nove i za nauku.

Znamenitosti

Osim prirodnih ljepota i posebnosti, Nacionalni park Mljet bogat je i arheološkim nalazištima. U pitomoj uvali Polače nalaze se ostaci rimske palate, koja još od IV vijeka moćno stoji i svjedoči o minulim vremenima isklesanim u kamenu. Nedaleko od palate nalaze se i ostaci starohrišćanske bazilike, najveće i možda najljepše među brojnim ostacima starih crkvica na ostrvu. Najistaknutiji predstavnik kulturne baštine Nacionalnog parka je svakako samostan Svete Marije, smješten na idiličnom ostrvu istog imena, u Velikom jezeru. Izgrađen je krajem XII vijeka, kada je ostrvo Mljet poklonjeno benediktincima, vrlo brzo postavši važno kulturno središte cijele regije. Elementi romanike isprepleteni s barokom i renesansom pridonose arhitektonskoj posebnosti ove građevine.

Turizam

Turisti na Mljetu uživaju otkrivajući plaže i morske pećine u vožnji kanuom, a oni željni rekreacije Nacionalni park obilaze biciklima ili planinare. Naselja Polače i Pomena s jezerima povezuju pješačke staze. Ugodnom boravku pogoduje kupanje, sunčanje, te šetnja stazama oko jezera i do vrhova Montokuc i Veliki Sladin Gradac, odakle se pruža impresivan pogled na cijeli Nacionalni park, na poluostrvo Pelješac i morsku pučinu sve do ostrva Korčule. Posjeta Mljetu predstavlja jedinstveno iskustvo za svakog ljubitelja prirode, kulture, starih običaja i mediteranskog vazduha.

Povezanost

Posjeta Nacionalnom parku Mljet moguća je brodskom linijom iz Dubrovnika i Pelješca, te brojnim turističkim brodovima iz Korčule, Hvara i Splita, koji uglavnom pristaju u lukama Polače i Pomena. Postoje tri brodske linije: katamaranska linija iz Dubrovnika, trajektom iz Prapratnog (poluostrvo Pelješac) do Sobre, te katamaranskom linijom Split-Brač-Hvar-Korčula-Mljet-Dubrovnik.

Kontakt podaci

Adresa
Nacionalni park Mljet
Pristanište 2, 20226 Goveđari – Mljet

Telefoni
+385 20 744 041

Web: www.np-mljet.hr
Mail: np-mljet@np-mljet.hr

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...