IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
198 km2
II
2008.
OSNOVAN
UNA
NACIONALNI PARK

Lokacija

Područje Parka nalazi se na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine na samoj granici sa Hrvatskom. Obuhvata područje kanjonskog dijela rijeka Une i Unac, i medjuprostor između ove dvije rijeke. Nacionalni park ima površinu od 19 800 hektara.

Istorijat

Ideja o zaštiti rijeke Une, potiče još iz 60-ih godina prošlog vijeka, kada su zaljubljenici u njene vrijednosti organizovali prvu Međunarodnu turističku Una regatu. Pogodni ekološki uslovi omogućili su razvoj posebnog vodenog ekosistema, koji ovo područje čini jednim od najbogatijih u Dinaridima.
1985. osnivaju se “Unski smaragdi”, društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une. Nacionalnim parkom postaje 2008. godine.

Priroda

Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Evrope zbog položaja na granici tri klimatska područja, krških oblika i hidrografije, koji su zajedno sa slivom Korane i Krke jedinstveni u evropskim razmjerama. Vodopadi i brzaci Une predstavljaju izuzetnu baštinu, a cijeli gornji tok karakteriše bogat biodiverzitet. Lincura, runolist, klekovina bora samo su neke od rijetkih i endemskih vrsta na ovom području. Od 1900 biljnih vrsta, evidentirano je preko stotinu ljekovitih, jestivih, aromatičnih i vitaminskih. Potpuna zaštita u određenim zonama omogućava nesmetan rast i razvoj velikog broja vrsta i familija gljiva. Izuzetan kvallitet vode uslovio je razvoj ribljih vrsta, vodozemaca i gmizavaca. Na ovom području egzistira 120 vrsta ptica, među kojima je posebno interesantna prilično ugrožena vrsta, veliki tetrijeb. Među 50 zaštićenih vrsta sisara nalaze se oromediteranski endem runati miš i istočnoalpski endem alpski miš. Tu su i najveći evropski predatori: vuk, ris , medvjed, vidra, jazavac lasica.

Znamenitosti

Rijeke Una, Unac i Krka kao tri bisera prirodne baštine, sa jedinstvenom modro zelenom bojom obiluju slapovima, bukovima, vodopadima, među kojima izdvajamo: Martin Brod, Štrabački buk, Troslap… Posebnost za rijeku Unu je izrazita dužina njenog “sedrotvornog” toka, s cijelim nizom pratećih fenomena – sedrenih špilja, sedrenih ostrva, barijera i slapova, te izuzetnim oblicima kotlina i klisura kanjonskog tipa.
Ovaj prostor je i u kulturno istorijskom smislu područje koje obiluje bogatim nasljeđem arheoloških nalazišta i istorijskih spomenika. Poseban položaj tog prostora ka tranzitnom puta prema moru, doveo ga je u prošlosti pod uticaj mnogih kultura, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta, ostaci srednjovjekovnih utvrđenja i gradova od kojih su najpoznatiji Rmanj, Ostrovica i Orašac.

Turizam

Bujne šume , endemične vrste drveća, kristalno čiste planinske rijeke, izvori,uzbudljivi pejzaži , i prije svega zdrava okolina, čine ovaj prostor atraktivnim za avanturistički turizam u vidu raftinga, vožnje kajakom, kanuom, šetnje kanjonima, pješačenja, vožnje brdskim biciklima. Vodotoci u Parku obiluju ribom, tako da je razvijen sportsko rekreativni ribolov mušičarenjem (flyfishing), kao i drugi dozvoljeni načina ribolova. Park nudi i ronjeje u divljoj rijeci tzv. speed river diving, sa puno uzbuđenja, kroz borbu sa podvodnim strujama i rječnim preprekama.

Povezanost

Bihać, najbliži centar NP Una, povezan je magistralom sa glavnim gradom BiH Sarajevom, u dužini od 310 km. Udaljenost od glavnog grada Hrvatske , Zagreba je 150 km, dijelom magistralnim , a dijelom auto putem. Ista udaljenost je i do Jadranskog mora.

Kontakt podaci

Adresa
Nacionalni park Una
Bosanska 1, 77 000, Bihać, Bosna i Hercegovina

Telefoni
+387 37 221 528

Web: www.nationalpark-una.ba
Mail: info@nationalpark-una.ba

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...