IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
11 km2
III
1997.
OSNOVAN
KOŠUTNJAK
PARK PRIRODE

Lokacija

Spomenik prirode „Šuma Košutnjak“ nalazi se u Beogradu na teritoriji opština Čukarica i Rakovica u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Topčider.

Istorijat

Dio gradske šume Košutnjak na površini od 267 ha, proglašen je Rješenjem o proglašenju zaštićenog područja Grada Beograda kao Spomenik prirode „Šuma Košutnjak“ 2014. godine. Šuma Košutnjak je svrstana u treću kategoriju ,kao zaštićeno prirodno dobro od lokalnog značaja.

Priroda

Košutnjak predstavlja raskrsnicu vegetacijskih područja. Sa jedne strane šumsku vegetaciju mezijske provincije Šumadije sa Quercion franetto i Quercion petraeae – cerris, a sa druge strane dijelove panonske provincije sa šumama južnog dijela Panonske nizije Aceri tatarici – Quercion i Carpinion betuli illyrico – moesicum. Na prostoru Košutnjaka vremenom se obrazovala jedna prelazna mješovita vegetacija listopadnih šuma. Rezervat Hajdučka česma predstavlja očuvani dio sastojine šumske zajednice hrasta lužnjaka u čijem sastavu od drveća učestvuju beli grab, brijest i poneka srebrna lipa, a od žbunastih vrsta svib, kalina, glog i dr. Ukupna zaštićena površina rezervata iznosi 3,40 ha. Na prostoru SP „Košutnjak“ može se naći oko tridesetak vrsta ptica.

Znamenitosti

Šuma Košutnjak je do 1903. bila je zatvoreno dvorsko lovište porodice Obrenović. U podnožju Košutnjaka knez Mihailo je 60-ih godina XIX veka podigao lovačku kuću. To je jednospratna građevina sa bogato rezbarenim tremom, sa kuhinjom u prizemlju i salonom na spratu. Uz rezervat divljači u Košutnjaku, polovinom XIX veka je izgrađena šumareva kuća. Godine 1891. počela je sa radom u ovoj kući Prva okružna šumska uprava Srbije.
Na ovom području je veliki broj istorijski značajnih mjesta iz bogate bliže i dalje prošlosti. Svakako najinteresantniji su dva spomenika vojnicima poginulim u I Svjetskom ratu 1915. godine. Jedan je posvećen austrougarskim vojnicima, a na drugom piše „Ovde počivaju srpski junaci“. Ono što ih čini posebnim je da je oba podigao austrougarski Maršal fon Makenzen, jedan pored drugog.

Turizam

Šuma Košutnjaka je poznato beogradsko izletište. U okviru zaštićenog područja i njegovoj neposrednoj okolini su dva posebno uređena kompleksa: Pionirski grad i sportsko-rekreativni centar. Sportsko-rekreativni centar „Košutnjak“ ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi ljetnja i zimska ski-staza.. Trim staza je jedan od sportskih objekata u Košutnjaku. Staza je kružna, dužine 1200 m, sa 16 stanica sa spravama za vježbanje. Osvetljena je solarnim lampama. U podnožju brda, gdje je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma. U šumi Košutnjak nalazi se i nekoliko restorana.

Kontakt podaci

JP „Srbijašume“ – Beograd
Bulevar Mihajla Pupina br. 113, 11070 Novi Beograd
Telefon +381 11 711 27 70; +381 11 711 34 10, faks +381 11 711 85 13
Šumsko gazdinstvo „Beograd“ – Beograd
Kneza Miloša 55, 11 000 Beograd
telefon: +381 11 3611 618, faks: +381 11 3611 887

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...