IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
135 km2
V
2008.
OSNOVAN
LJUBLJANSKO BARJE
PARK PRIRODE

Lokacija

Nalazi se u najjužnijem dijelu Ljubljanskog basena, u centralnom dijelu Slovenije. Zaštićena površina prostire se na 13 505 hektara.

Istorijat

Ljubljansko barje tek poslednjih nekoliko decenija biva prepoznato kao oblast od izuzetnog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Pripada evropskoj listi zaštićenih područja Natura 2000. 2008. godine je proglašeno Parkom prirode, čiji je glavni zadatak očuvanje prirodnih vrijednosti, te biološke i pejzažne raznolikosti Ljubljanskog barja. Od 2011. nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine.

Priroda

Ljubljansko barje je jedinstvena mreža širokog zelenog krajolika, gdje se zelene površine spajaju s nebom i Ljubljanicom, rijekom, koja je kroz istoriju uveliko doprinijela izgledu i karakteru tog mjesta. Predstavlja manje od jedan odsto slovenačke teritorije, ali to je jedno od najvažnijih prirodnih zaštićenih područja u Sloveniji, jer obuhvata najveći kompleks vlažnih staništa u državi.
Predio je prepoznat po svom bogatom biodiverzitetu, koji je rezultat specifične prakse kultivacije tog predjela. Prosto je nevjerovatno da je biodiverzitet Ljubljanskog barja ostao toliko očuvan, s ozbirom na brojne viševjekovne pokušaje, počev od rimskog perioda, pa sve do polovine prošlog vijeka, da se ovaj prostor drenira, isuši i pretvori u poljoprivredno zemljište. Većina zaštićenih biljnih i životinjkih vrsta u direktnoj je zavisnosti od očuvanja močvarnog ekosisitema Ljubljanskog barja. Na ovom prostoru živi više od polovine ptičijih vrsta u Sloveniji. Brojna je i populacija leptira.

Znamenitosti

Ovaj predio predstavlja raritet u Evropi, s obzirom da je usljed intezivne agroindustrije i urbanizacije, 70% evropskih močvara nestalo. Brojna arheološka nalazišta, svjedoče da je ovaj predio bio naseljen još od najranijeg doba. Upravo ostataci naselja – sojenica, od kojih su najstarije iz Srednje kamenog doba – Mezolita, 5 000 godina prije nove ere, a “najmlađe” iz Bronzanog doba,1 000 godina prije nove ere, razlog su što se ovaj prostor našao na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Arheolozi su na ovom prostoru pronašli više od 10 000 artefakata iz različitih istorijskih perioda. Najvažniji arheološki pronalazak je najstariji drveni točak na svijetu, koji datira između 3 350 i 3 100 godina prije nove ere.

Turizam

Posjetiocima su na raspolaganju vožnje fijakerom, čamcima, te edukativne šetačke staze, među kojima se izdvajaju Draga, Jurčevo šotišče, Kuclerjev kamnolom, Mali Plac. Među turistima naročito je popularna vožnja u balonima sa korpama.

Povezanost

Ljubljansko Barje nalazi se u blizini glavnog grada Slovenije, Ljubljane, od koje je udaljeno desetak kilometara.

Kontakt podaci

Adresa
Krajinski park Ljubljansko barje
Podpeška cesta 380, 1357 Notranje Gorice

Telefoni
+386 8 20 52 350

Web: www.ljubljanskobarje.si
Mail: info@ljubljanskobarje.si

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...