IUCN KATEGORIJA
POVRŠINA
108 km2
II
2005.
OSNOVAN
MOKRA GORA
PARK PRIRODE

Lokacija

Šargan-Mokra Gora nalazi se u zapadnom dijelu Srbije. Njegova površina iznosi 10.813,73 hektara.

Istorijat

Područje Mokre Gore i Šargana pripadalo je Nacionalnom parku Tara do 2005.godine, kada je ovaj predio proglašen područjem I kategorije od izuzetnog nacionalnog značaja.

Priroda

Park prirode obuhvata mokrogorsku i dio kremanske kotline, jugoistočne površine Tare, sjeverozapadne ogranke Zlatibora i prevoj Šargan koji se prepriječio između ove dvije planine. Čitav ovaj prostor dio je krajnjih istočnih ogranaka unutrašnjih Dinarida. Najviši vrhovi Parka su Iver na 1478 m i Zborišta na 1544 m, koji predstavlja najvišu kotu planine Tare. Vode mokrogorske kotline otiču Drinom, dok vode kremanske kotline otiču Zapadnom Moravom. Vododjelnicu između ova dva sliva čini prevoj Šargan. Najveći vodotoci su Kamešina, Beli Rzav i Bratešina. Kada je riječ o vodnim pojavama, posebnu dragocjenost predstavljaju izvori ljekovitih voda – visokoalkalni izvori Sv. Jovana Krstitelja – Bela voda i Dulov izvor u koritu Kamešine, izvor slane Radovanove vode u Kotromanu i izvor mineralne Glišove vode u selu Kremna. Biljni svijet Parka prirode predstavljen je vrstama različite ekologije, starosti i porijekla. Od blizu 800 opisanih biljnih vrsta ovog područja, njih 60 pripada endemičnoj flori. Vegetacijski pokrivač odlikuje se pretežnim prisustvom šuma u kojima su najzastupljenije zajednice jove i bijele vrbe, crnog bora, hrasta, bukve i smrče. Pored šumske vegetacije, ovo područje prekriva i vegetacija livada i pašnjaka, kamenjara, pukotina stijena, visokih zeleni i sipara. Različiti tipovi staništa uslovili su bogatstvo i raznovrsnost i životinjskog svijeta. U hladnim rječnim vodama najčešće se srijeću potočna mrena , potočna pastrmka, klen i peš. Među kopnenim životinjama izdvajaju se brojne vrste vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara među kojima se kao najatraktivniji izdvajaju kuna , divlja mačka, vidra, vuk, mrki medvjed, srna i divokoza.

Znamenitosti

U Parku je izdvojeno 20 objekata geonasleđa među kojima se po atraktivnosti izdvajaju kanjon Belog Rzava, klisura Suvog potoka, Đavolja pećina, Hajdučka pećina, vrtače na Ljutom polju, tresave Vračarića jezera i vodopad Veliki skakavac na Kamešini. Područje Parka prirode „Šargan – Mokra Gora“ je međunarodno značajno područje za ptice (IBA), međunarodno značajno područje za biljke (IPA), odabrano područje za dnevne leptire u Srbiji (Prime Butterfly Areas in Serbia – PBA) i Emerald područje. Takođe, Park prirode prepoznat je i kao dio potencijalnog međunarodnog Rezervata biosfere „Drina“ koji bi trebao da se uspostavi na području srednjeg toka rijeke Drine između Republike Srbije i Republike Srpske (BiH).

Turizam

Kroz Park prirode prolazi Evropska pješačka staza E7. Uređene su i četiri lokalne staze ukupne dužine 50 km. Na raspolaganju su tri biciklističke staze ukupne dužine 100 km. Uz plivanje na rijeci Kamišni i u bazenu u Drvengradu, posjetiocima se nudi: posmatranje ptica, rekreativni ribolov, izleti, džip i foto-safari. 8 km od Drvengrada, na Iveru se nalaze 4 staze za alpsko skijanje (crvena i crna kategorija). Poseban doživljaj je vožnja starim vozom “Šarganskom osmicom”, uskotračnom turističkom prugom namijenjenoj obilascima Parka prirode.

Povezanost

Udaljenost od Višegrada je 23 km, od Užica 51km, od Valjeva 101 km, od Čačka 110 km, a od Beograda 255 km. Do Mokre Gore se može stići autobusom, automobilom ili biciklom. Kroz zaštićeno područje prolazi regionalni put Užice – Višegrad.

Kontakt podaci

„Park prirode Mokra Gora“ d.o.o.
Mokra Gora bb
Tel: +381 (0)31 315 2227

Email:
info@parkprirodemokragora.org
Web:
www.parkprirodemokragora.org

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...